Marići napravili nesvakidašnji biznis na Drini: Turisti hrle na luks kampovanje – Novac samo kaplje

|

Kada su rešili da se bave turizmom, članovi porodice Marić iz Loznice hteli su da to bude nešto drugačije, originalno i do sada neviđeno na našim prostorima. Dušan je istraživao na internetu novitete u turističkoj industriji, video da je luksuzno kampovanje u Sloveniji i drugim evropskim zemljama hit i pomislio da tako nešto pokrene u Srbiji.

Sa roditeljima Cvetkom i Zoricom i suprugom Ivanom krenuo je u biznis zvani ‘glamping’, čije je stvaranje trajalo dve i po godine.

Na imanju od jednog hektara, na tridesetak metara od reke Drine, u naselju Jelav 1, udaljenom oko 120 km od Beograda i isto toliko od Novog Sada, u okruženju stabala kanadske topole, napravili su Drina river glamping, jedinstveno mesto u Srbiji.

Ovde gosti spavaju u nekadašnjim kamionskim prikolicama (furgon kontejner, za prevoz voća i povrća), koje su preuređene u smeštajne jedinice. Turisti vreme provode zavaljeni u ležaljke među stablima, uz šum reke i cvrkut ptica ili vozeći bicikle, veslajući kajak ili igrajući badminton.

Svakog gosta na stočiću u kabini dočeka šampanjac dobrodošlice i tanjir sa domaćim specijalitetima. Nesvakidašnji kamp se nalazi desetak kilometara od Loznice, a gosti tamo sa sobom nose hranu koju će spremati, dok kabine imaju kompletno opremljenu kuhinju.

“Od jednog prijatelja sam čuo da u Loznici postoji neko ko iz Nemačke uvozi kamione kojima je prošao radni vek. Supruga Zorica i ja smo ubrzo posle toga rešili da naručimo tri prikolice, međutim krenuli su problemi oko uvoza, tako da nam je stigla jedna, a posle nekoliko meseci i druga. Da ne bismo čekali treću prikolicu koja je bila neizvesna, krenuli smo da radimo na ove dve”, priča Cvetko Marić, Dušanov otac.

“Prikolice su praktično bile škart roba za onoga ko ih je uvezao, jer ih ne bi ni za šta dalje koristio. Mi smo ih kupili sa šasijama i krenuli da ih prerađujemo”, dodaje Zorica, koja je ispričala da su dobar deo radova sami obavili.

“Šta smo mogli sami, to samo radili bez majstora, a gde je bila potrebna stručnost, prepustili smo profesionalcima. Na primer, izolaciju od 10 cm smo sami lepili. Ivana nam održava sajt, a sami vodimo društvene mreže”, kaže Cvetko.

Prema Dušanovim rečima, ima turista koji sve vreme boravka ostanu u kampu na svojevrsnoj šumskoj antistres terapiji, bilo da su u šumi ili imaju aktivnosti na reci i pored nje. To su najčešće ljudi iz većih gradova koji radnu nedelju provode u kancelarijama.

Trenutno su u ponudi dve kabine, manja zelena (Greeny) od 15 kvadrata za dve osobe i veća crna (Blacky) od 20 kvadratnih metara za 4 osobe.

U planu su još dve kabine, a po završetku radova ovde će moći da odsedne 14 osoba.

“Ovde imaju i dvorište od jednog hektara gde su i đakuzi na otvorenom, bicikli, bioskop u šumi, kao i mesto za paljenje logorske vatre. To je poseban doživljaj kad padne mrak. Ko želi da peca ribu, od nas može dobiti opremu uz dozvolu ribolovačkog udruženja”.

Iako ovaj mladi advokat i njegova supruga Ivana, koja se bavi programiranjem, rade u Loznici, skoro svakog dana su u Jelavu, na imanju Drina river glampinga. Tu provode vreme sa svojim ćerkama Dunjom i Lolom, kojima i te kako prijaju klima, šumsko okruženje i reka.

Izvor: kurir.rs