Ko su novi ministri u Vladi Srbije: Zavetnica zamenila Kisićku, Lončar se vraća u zdravstvo – Gašić najveće iznenađenje

|

Predsednik SNS i mandatar za sastav nove Vlade Srbije, Miloš Vučević saopštio je ko su novi ministri koji će biti deo kabineta u Nemanjinoj 11.

Vučević je istakao da je na sednici Predseništva SNS odlučili da Siniša Mali bude potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, te da je podneo zahtev da se sutra održi sednica Skupštine Srbije.

Siniša Mali – ministar finansija i prvi potpredsednik Vlade Srbije ipak neće zauzeti fotelju premijera, kako se nagađalo. On ostaje na mestu ministra finansija, a kako je saopštio Vučević, biće i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Ivica Dačić se vraća na poziciju ministra unutrašnjih poslova na kojoj je bio od 2008. do 2014. godine. Kasnije je bio na pozicijama ministra spoljnih poslova, predsednika Skupštine Srbije, da bi nakon novog koalicionog dogovora sa naprednjacima vratio na poziciju ministra zaduženog za policiju.

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade

Aleksandar Vulin vratiće se u Vladu Srbije. Doduše, Vulinu ovog puta nije dodeljen nijedan poseban resor, već mesto potpredsednika. On je u prethodnim sazivima obavljao funkciju ministra policije i ministra odbrane, pre nego što je preuzeo ulogu u BIA koju je napustio 2023. godine.

Bratislav Gašić – pomeranje sa mesta ministra policije na mesto ministra odbrane

Možda najveće iznenađenje predstavlja „preseljenje“ Bratislava Gašića sa mesta ministra unutrašnjih poslova na mesto ministra odbrane. Gašić je nakon formiranja prethodne Vlade Srbije na čelu sa Anom Brnabić nasledio Aleksandra Vulina na mestu ministra policije gde je došao sa pozicije direktora BIA.

Zlatibor Lončar – povratak na mesto ministra zdravlja

Bivši ministar zdravlja i poslanik SNS Zlatibor Lončar izašao je nedavno iz medijske ilegale u kojoj je bio od 2022. godine i obratio se opoziciji na sednici Narodne skupštine. To je bila i najava da će se dugogodišnji ministar zdravlja vratiti na staru poziciju. Lončar je već bio na funkciji ministra zdravlja od 2014. do 2022. godine.

Izvor: nova.rs