Nemačka udvostručila broj radnih viza za Balkance: Plate i do 7.000 evra, a najbolje prolaze ova tri zanimanja

|

Državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od 1. juna biće znatno olakšan boravak u Nemačkoj, budući da je ta zemlja odlučila da udvostruči broj radnih viza za građane ovih zemalja. Praktično, oni će imati povlašćen položaj na tržištu rada u Nemačkoj koja “vapi” za radnicima različitog stepena obrazovanja – od onih sa fakultetskom diplomom do “fizikalaca”. A plate mogu biti ogromne.

Sudeći po oglasima za posao koji su aktuelni na internetu, i Nemačka tako vidi radnike sa Balkana, jer se u ovoj zemlji daju plate koje se mere hiljadama evra mesečno za deficitarna zanimanja koja su u Srbiji plaćena trostruko manje.

Sada će prema Uredbi o Zapadnom Balkanu, i srpskim radnicima biti znatno olakšan boravak u Nemačkoj, zbog čega se očekuje da će veliki broj njih pohrliti u ovu zemlju u potrazi za dobrom zaradom.

U nemačkim firmama tradicionalno se traže fizikalci i to građevinci, moleri, gipsari, električari, ali i pekari, kuvari, konobari, i, naravno, vozači za sve kategorije.

Medicinske sestre, tehničari i doktori su odavno „vredni zlata“, te su oni, kako kažu iz jedne srpske agencije za zapošljavanje u Nemačkoj za Nova.rs, verovatno najtraženiji profil s početnom platom od 7.000 evra.

„Tokom protekle decenije iz Srbije je otišao najmanje jedan grad veličine Novog Sada. Najviše naših ljudi otišlo je i boravišnu dozvolu zatražilo baš u Nemačkoj. Kada se uopšte razmišlja o poslu ‘preko’, ljude prvo zanima kolika je plata, a onda posle se pitaju kako naučiti nemački jezik, kako se dobija radna dozvola, državljanstvo, a naposletku i koliko koštaju stanovi, kirija i kakve su cene u marketima. Zbog toga su tu agencije koje su i nastale kao odgovor na potrebe tržišta za posredovanjem pri zapošljavanju“, objašnjavaju iz ove agencije.

Na sajtu agencije može se videti dosta oglasa u kojima se traže medicinske sestre i to pretežno u domovima za stare. Naravno, i lekari su poželjni.

„Medicinske sestre i tehničari mesečno mogu zaraditi u Nemačkoj od 2.000 do 4.000 evra, dok je lekarima plata oko 7.065 evra, što je nacionalni prosek. Negovateljima se nudi plata od 2.500-3.000 evra. Ako se osvrnemo na plate u Srbiji gde specijalisti imaju 1.072 evra, diplomirani doktori medicine 918 evra, a medicinski tehničari sa četvrtim stepenom stručne spreme 568 evra, to je, složićete se, velika razlika“.

Među najtraženijim zanimanjima i električari, kažu iz agencije koja se bavi zapošljavanjem Srba u zemljama nemačkog govornog područja.

„Radnicima koji imaju ovaj zanat u rukama se trenutno nudi plata od 2.000 do 3.000 evra, uz naglašenu mogućnost rasta. Njihov posao se odnosi na izvođenje radova u industrijskim ili stambenim objektima, a gotovo uvek im je obezbeđen smeštaj. Samim tim, firma obezbeđuje radnu i boravišnu dozvolu. Negde se navodi da satnica košta od 16-19 evra. Zatim se traže zavarivači kojima se nudi zarada i do 4.000 evra, dok im je prosečna plata 3.000 evra“, navode oni.

Nemci na oglasima traže i tesare, zidare i armirače za rad, a za ove poslove nude platu tri puta veću nego što ovi radnici imaju u Srbiji.

„Za ove poslove se nudi plata od 3.000 do 3.600 evra za puno radno vreme, negde i do 5.000 evra. U jednom oglasu je naglašeno da 14 evra po satu dobijaju pomoćni radnici, dok se majstorima plaća 16 evra. Početni sat građevinskim radnicima je 12-13 evra. E sad, kod nas su ova zanimanja deficitarna, pa i ono malo majstora što ima, odlazi u Nemačku jer su tamo bolje plaćeni“.

Majstori za rad sa „alu“ fasadama ili oni koji ugrađuju solarne panele sve su traženiji u nemačkim gradovima. Prvima mesečna zarada može biti već od 2.500 za početnike, a 6.000 evra dobijaju vodeći majstori. Monterima poslodavci plaćaju od oko 2.600 evra do 4.000 evra.

Što se tiče bagerista ili viljuškarista koji rade na utovaru i istovaru robe, oni imaju platu od 1.850-2.300 evra. Kuvari, konobari i drugi ugostiteljski radnici iz Srbije koji su rešeni da odu „trbuhom za kruhom“ lako mogu naći posao u Nemačkoj. Početna plata konobarima je 1.450 evra, ali ona može rasti i preko 1.600 evra. S druge strane, kuvari mogu dobiti i trostruko više.

Građanima Srbije koji žele turistički da odu u Nemačku, viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava.

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko se tranzit obavlja preko aerodroma koji poseduju međunarodni tranzitni prostor koji se neće napuštati (Frankfurt, Minhen, Hamburg).

Izvor: nova.rs