U Budvi ulovljena plava ajkula: Ima 3 metra i 200 kilograma – Prizor je neverovatan (FOTO)

|

Modrulj ili plava ajkula, duga više od tri metra i teška 200 kilograma, ulovljena je u Budvi na otvorenom moru na plivajući parangal.

Rajko Bojanović, član Kluba za sportski ribolov “Širun”, ulovio je morskog psa i saopštio da će biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, a da je izložba planirana za septembar.

Modrulj, poznat i kao plava ajkula, važi za jednu od najlepših i najrasprostranjenijih ajkula na svetu. Ulovi modrulja iz proteklih godina dokazuju da se ta vrsta morskih pasa u Jadranskom moru najčešće viđa u proleće.

Kao najverovatniji razlog učestalim viđenjima i ulovima modrulja tokom proleća, iz Instituta za biologiju mora u Kotoru su naveli reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, koji se u ovo doba godine pare i na svet donose mlade.

Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo se polovina jedinki zabeleži samo u maju mesecu, saopšteno je nedavno iz iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, uz napomenu da su najverovatniji razlog učestalim viđenjima i ulovima modrulja tokom prolećnih meseci “reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, kod kojih se u ovo doba godine dešava parenje i donošenje mladih na svet”.

Izvor: kurir.rs