Zaduženim građanima presela Nova godina: Rate kredita od januara veće i do 100 evra, Euribor ide preko 3 odsto

|

Većina banaka u Srbiji ažurira rate na određene datume, pa su tako oni kojima čiji su krediti indeksirani u evrima i vezani za šestomesečni euribor osetili prvo poskupljenje kamata od jula.

Sa početkom nove godine, veliki deo kreditno zaduženih građana Srbije dočekale su vesti da su im rate ponovo porasle, u velikom broju slučajeva i više od 100 evra. Prema najavama iz ECB kamate će rasti bar do polovine 2023. i ako se obistine procene domaćih stručnjaka, dužnike u Srbiji će u julu sačekati rata veća za još oko 100 evra.

Najvažnije centralne banke sveta (FED, BOE, ECB i druge) su da bi se izborile sa vanredno visokom inflacijom prošle godine ukupno povećale kamate tačno 54 puta, što je rezultatiralo da referentne kamate dostignu nivoe nezabeležene u poslednjih 10 i više godina.

Kako za “Blic Biznis” pričaju sagovornici, poskupljenje je došlo kao hladan tuš. M. Ž. iz Beograda koja je početkom godine uzela kredit od 80.000 evra, sa kamatom od 3,5 odsto, i rokom otplate od 25 godina. U početku, kako kaže, je rata iznosila 390,3 evra.

“U julu mi je rata usklađena na nekih 410 evra, ali Nova godina mi je presela. Od 1. januara ove godine ta ista rata mi se popela na čak 519 evra, što je 109 više nego u julu. Nadam se da ovo neće potrajati”, kaže Beograđanka.

Ako je neko uzeo kredit od 50.000 evra na 20 godina, sa kamatom od 3,5 odsto, vezanu za šestomesečni Euribor, njemu je početkom ove godine rata iznosila oko 276 evra. Ako uzmemo u obzir da se rate sa šestomesečnim euriborom usklađuju dva puta godišnje, u julu i decembru, i uračunamo skok euribora, on od jula ratu plaća mesečnu ratu 296, a od 1. januara oko 360 evra.

Izvor: blic.rs