Vlasnik jednog kafića doneo bizarnu odluku: Evo šta ćete dodatno plaćati

|

Vlasnik jednog kafića dosetio se kako da izađe na kraj sa visokim računima za struju, pa će tako svojim gostima u kafiću od sad naplaćivati sedenje napolju pod grejalicama.

Ukoliko želite da pijete kafu i da vam pritom bude toplo, za tu uslugu moraćete da izdvojite 14 kuna (oko 220 dinara), dok bi vas topli napitak koštao samo 12 kuna (oko 190 dinara) prenosi Telegraf.

– Mislim da su grejalice napolju po zimi, luksuz. Imamo dovoljno prostora unutra, pa ako neko zaista želi da bude napolju na hladnom vazduhu, upalićemo mu grejalice, ali taj deo troška moramo preneti krajnjem korisniku – rekao je vlasnik kafića u Zagrebu, Ivan Orešković.

On je na ovaj potez primoran, jer su mu računi za struju porasli za 200 odsto. Prošle godine je kilovat koštao pola kune (oko 7 dinara), a ove godine jednu kunu i 65 lipa (oko 20 dinara).

– Gosti u proseku sede po 30 minuta, mi smo do sada taj trošak preuzimali na sebe. Svaka od grejalica troši po satu otprilike dva kilovata, što je 3,2 kune (oko 50 dinara). Ranije smo to plaćali jednu kunu, pa smo tu razliku prebacili na goste, a osnovni deo troška zadržavamo na sebi – kaže on.

Međutim, ne slažu se sve kolege sa odlukom Oreškovića.

– Zaista ne možemo povećavati cene kako bismo pratili troškove, i na razne načine treba pokrivati to. Ja ću to maksimalno izbegavati. Što se grejalica na terasama tiče, nećemo ih dodatno naplaćivati, ali razumem svakoga od kolega koji to odluči – rekao je Leonard Topić, vlasnik jednog restorana u Zagrebu.

Ivan Tadič, sekretar Udruženja ugostitelja Zagreb,rekao je da “od preduzetnika zavisi da li će naplaćivati 2 kune (oko 30 dinara), 5 kuna (oko 75 dinara), ili 50 lipa (oko 7 dinara)”.

Takođe, on kaže i da je potpuno siguran da vlasnici ugostiteljskih objekta vode računa o iznosima koje građani mogu da plate.

Podsetimo, jedna poznata picerija u Hrvatskoj, iznenadila je takođe goste, kada im je rečeno da se usluga sečenja pice naplaćuje dodatno.

Izvor: bniznis.telegraf.rs