Trošili manje, naplaćeno im više: Državni revizori utvrdili – Korisnici grejanja u nekoliko gradova su oštećeni

|

Državni revizori utvrdili su da su Beogradske elektrane od 2018. do 2020. godine, od 90 odsto vlasnika stanova grejanje naplaćivale prema jedinici površine a ne po potrošnji, kako stoji u zakonu. Isti problem otkriven je i u lozničkoj toplani. Njima je primedba kao i niškoj toplani i da nisu sve reklamacije potrošača rešavali blagovremeno, a evidencije o primljenim reklamacijama nisu sveobuhvatne.

Zakoni o energetici i o efikasnom korišćenju energije doneti su pre osam godina, ali ili nisu usklađeni ili se ne primenjuju, utvrdili su državni revizori.

Iz Udruženja potrošača zahtevaju utvrđivanje odgovornosti za trošenje energije i ko će nadoknaditi štetu građanima koji je plaćaju više zbog traljave prakse.

“Sve elektrane, uključujući beogradske, nišku, lozničku su bile dužne da u odredbi Zakona o zaštiti potrošača i to u okviru odredbi koje su stare osam godina uspostave organizaciju i sistem kako će vršiti naknadu toplotne utrošene energije. Nije iz razloga što ne postoji spremnost da se uspostave čisti odnosi na relaciji pružaoci usluga – korisnici usluga”, objasnio je Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.

“Inspekcijski nadzor od 2018. do 2020. godine nije u potpunosti obezbedio ostvarivanje prava potrošača u oblasti snabdevanja toplotnom energijom. Pravni okvir nije u potpunosti stvorio uslove za efikasnu primenu Zakona o zaštiti potrošača zbog nepotpunog sprovođenja i neusklađenosti pojedinih propisa. Pojedine odredbe Zakona o komunalnim delatnostima i odluke lokalnih samouprava, nisu usklađene sa Zakonom o zaštiti potrošača, čijim se odredbama pruža veći stepen zaštite potrošača”, utvrdili su revizori.

Beogradska toplana i Toplana u Loznici nisu, utvrdio je revizor, podnosile nadležnom organu pisani zahtev za odobravanje cene grejanja niti za eventualno snižavanje cene u slučaju pojeftinjenja energenata više od pet odsto, što je predviđeno Zakonom o energetici.

Na navode državnih revizora Beogradske elektrane oglasile su se saopštenjem.

“Rok za sprovođenje preporuke za obračun i naplatu prema potrošenoj količini toplotne energije kod svih potrošača je tri godine, što je i definisano akcionim planom JKP Beogradske elektrane. Važećim propisima raspodela toplotne energije na nivou stana obavlja se po metru kvadratnom zagrevane površine”, stoji u saopštenju.

Beogradske elektrane dodaju, da istovremeno to motiviše vlasnike da ugrade termostatske ventile i delitelje toplote, jer bez ugradnje opreme za registrovanje pojedinačne potrošnje korisnik ne može da upravlja pojedinačnom potrošnjom i troškovima prema sopstvenim potrebama i mogućnostima.

Revizor ima primedbe i na rad Ministarstava trgovine i energetike, jer niti su pravili izveštaje niti doprinosili zaštiti potrošača u oblasti energetike.

Izvor: mondo.rs