Top 10 proizvoda koje Srbija izvozi u Ukrajinu: Danas se formira štab za naše kompanije

|

Danas će se formirati specijalizovani tim i otvoriti kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica, uzrokovanih nepovoljnom situacijom u Ukrajini. Ideja je da tim prati predstojeće događaje i pomogne kompanijama koje moraju da kupe, plate, izvezu ili uvezu robu iz ovog regiona. Na slici ispod je top 10 proizvoda koje Srbija izvozi u Ukrajinu.

Sudeći prema poslednjim zvaničnim podacima Privredne komore Srbije, naša zemlja sa Ukrajinom ima dobre spoljnotrgovinske odnose. Ukupna razmena na godišnjem nivou kreće se oko 319 miliona američkih dolara.

Glavni proizvodi koje Srbija izvozi u Ukrajinu su pokrivači podova, mineralna đubriva, gume za automobile, hartija, karton, beli lim. Sa druge strane iz Ukrajine se najviše uvozi gvožđe i crni metali (oko 70 odsto ukupnog uvoza) drvo i proizvodi od drveta, mašine, fero mangan, damperi, metalne trake i šipke. Na slici ispod je top 10 proizvoda koje Srbija uvozi iz Ukrajine.

Prošle godine, Srbija i Ukrajina su potpisale i papir o jačanju privredne saradnje. Reč je o Memorandumu o razumevanju između Saveta izvoznika i investitora u okviru Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine i PKS. Cilj Memoranduma je aktivizacija poslovnih kontakata između Ukrajine i Srbije, razmena informacija u oblasti trgovine i privrede, održavanje zajedničkih događaja i jačanje bilateralne trgovinske saradnje.

Izvor: telegraf.rs