Srbin okopavao njivu pa pronašao misteriozan predmet: “Naježio sam se, zna li neko koliko je ovo staro?” (FOTO)

|

U jednom selu kod Loznice, jedan meštanin je na svom imanju u njivi, pronašao nešto što nikada pre toga nije video.

“Nađeno u njivi, jel zna neko iz koje godine je otprilike”, stoji objava uz fotografiju na Reditu.

“Poprilično sam siguran da je u pitanju austrijski bajonet werndl m1870. Kažeš selo u okolini Loznice, to implicira velike šanse da je bajonet tu dospeo u leto 1914. Strašan komad istorije, evo ja sam se naježio nešto brrrrr”, komentar je na ovoj fotografiji.

“E sad kako je Japanski bajonet dospeo u Loznicu…”, pitao se jedan od korisnik Redita.

“Prvo me je iz igrica podsetio na ovaj japanski, a piše da je jedna od zemalja korisnica bila AU. Pretražio sam i po slici video da ih ima sto različitih i njihovih modifikacija”, napisao je drugi.

“Mislim da je u pitanju konkretno austrijski podoficirski bajonet Werndl1870, modifikovan za puške vz.1870 i vz.1870/77”, dodao je još jedan korisnik u daljim komentarima.

“To su otprilike te dimenzije, znači da je taj u pitanju, plus izgleda isto kao na slici, hvala ti na odgovoru druže”, napisao je pronalazač.

“Jel ćeš da je zadržiš ili pokloniš muzeju”, pitao se jedan korisnik.

“Iskreno, pošto sam ljubitelj i moj prvi find u mojoj njivi, zadržaću ali ću verovatno kad tad u starosti ostaviti u neki muzej. Na slici se ne vidi dok se ne zumira, ali je pukao na polovini oštrice, deda moj drži spojeno pa se baš i ne primećuje, ne znam koliko je koristan kao slomljen u muzeju”, napisao je autor fotografije.

Izvor: kurir.rs