Srbija dobija novi aerodrom: Pista će mu biti duga 1.200 metara, a evo u kom gradu će se sletati

|

Grad Kikinda stavio je na javni uvid plan detaljne regulacije aerodroma Grada Kikinde.

Ovaj plan izradio je Zavod za urbanizam Vojvodine, a naručio ga je Grad, i kako je navedeno aerodrom će se graditi jugozapadno od Kikinde, neposredno uz državni put Ib reda br. 13, na pravcu ka naselju Bašaid.

Postojeći aerodrom Kikinda (Drakslerov Salaš) je sportsko poljoprivrednog karaktera i sa travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za civilno putnički saobraćaj.

“Predviđa se izgradnja novog savremenog aerodroma iz tog razloga, koji će ispunjavati uslove za odvijanje putničkog saobraćaja. Aerodrom će biti dimenzionisan tako da bude odgovarajućeg kapaciteta i namene”, navedeno je u dokumentu.

Kako se tačno precizira, u planu je opremanje savremenog vazdušnog terminala, orijentaciona površine kompleksa 10,51 ha, sa poletno-sletnom stazom dužine oko 1.200 i širinom od 30 m.

Za ovaj kompleks aerodroma izrađena je tehnička dokumentacija, na nivou Idejnog i Glavnog projekta.

Prostor budućeg aerodroma obuhvata površinu od oko 54,24 ha, a predmetne parcele (izuzev parcela na kojim se nalazi postojeći sportski aerodrom) trenutno se koriste kao obradivo poljoprivredno zemljište.

Plan je na javnom uvidu do 16. marta.

Izvor: kurir.rs