Srbi ogorčeni na bankarske namete: Gase račune i zahtevaju platu na ruke – Iz NBS objašnjavaju šta Zakon kaže o tome

|

Klijenti banka u Srbiji već duže vreme nezadovoljni su zbog povećanja cena naknada za gotovo sve bankarske usluge. Zbog toga su mnogi odlučili da ugase bankarski račun i da zatraže od poslodavca da platu dobijaju u gotovini. Da li radnici u Srbiji imaju pravo da dobijaju platu na ruke, kao i šta bi time dobili, a šta izgubili, odgovaraju stručnjaci iz Narodne banke Srbije.

Mirjana Mićić iz Beograda kaže da za održavanje računa i pojedine dodatne usluge koje uključuju devizni račun, mesečno plaća 700 dinara.

“Uz to mi banka naplaćuje provizije za elektronsko plaćanje i podizanje novca. To su sve standardne opcije i smatram da ne bi trebalo da koštaju ništa, posebno ne dugogodišnjim bankarskim klijentima. Retko ko zarađuje toliko da su mu takvi troškovi beznačajni, posebno zato što su poskupljenja i naplate usluga gotovo svakog meseca sve veći. Zato sam nedavno zatvorila bankarski račun, dobijaću platu na ruke, a ukoliko mi je banka neophodna, uvek mogu da delim jedan račun sa mužem, umesto da plaćamo dupli trošak za održavanje”, kaže ova Beograđanka.

Pravna lica mogu gotovim novcem koji je isplaćen sa njihovog tekućeg računa na osnovu validne dokumentacije vršiti isplatu zarada, stoji u zakonu.

“Prema propisu kojim se uređuje pružanje platnih usluga, nije predviđena obaveza da potrošač mora da ima otvoren tekući račun u banci. Odlukom o bližim uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa predviđeno je da se otvara potrošaču na njegov zahtev. To pitanje spada u ugovorni odnos između poslodavca i zaposlenog”, objašnjavaju iz Narodne banke Srbije.

Ukoliko se pak odlučite da ugasite račun, gubite pravo na čekove i kredite. S druge strane, oslobodićete se njihovih naknada koje u poslednje vreme vrtoglavo rastu. Dakle, račun u banci ili pare na ruke – odluka je vaša.

Izvor: mondo.rs