Spektakularan preokret Novaka Đokovića: Posle nezapamćene borbe, sa ivice ambisa do titule u Sinsinatiju!

|

Novak Đoković je novi šampion Mastersa u Sinsinatiju.

Najbolji teniser u istoriji je u jednom od najboljih mečeva u istoriji posle velike borbe i još većeg preokreta savladao prvog igrača planete Karlosa Alkarasa rezultatom 2:1 (5:7, 7:6, 7:6).

Ovo je bio njihov četvrti međusobni duel i drugi trijumf Srbina, a duel je trajao čak 170 minuta.

Đoković je stigao do treće titule u Sinsinatiju, a ukupno 95. u karijeri. Takođe, ovo mu je bio 39. trofej na Mastersima i najbolja uvertira za predstojeći US Open na kojem će imati priliku da se vrati na prvo mesto ATP liste. Po tome je prvi u istoriji, sa tri više u odnosu na Rafaela Nadala.

Đoković je od ranije jedini teniser na svetu koji je svih devet turnira iz masters serije osvojio najmanje jednom, a nakon večerašnje pobede je osam od devet osvajao najmanje tri puta. Sve sem Monte Karla, gde je dva puta slavio.

Ovo je 95. titula Đokovića u karijeri i po tome je treći na večnoj listi, iza Rodžera Federera i Džimija Konorsa.

Ovo je bio najduži meč u istoriji Sinsinatija, koji je trajao tri sata i 49 minuta.

U početku je sve išlo sporim ritmom, teniseri su lagano osvajali svoje gemove, sve do šestog gema, kada je Đoković napravio prvi brejk u meču! Nažalost, nije dugo trajala radost, pošto je Španac već u narednom gemu ribrejkovao Novaka.

Alkaraz je u 11. gemu napravio novi brejk i poveo sa 6:5. A veoma brzo je potvrdio brejk i posle sat vremena dobio prvi set za 7:5.

U finišu prvog seta, koji se igrao po velikoj vrućini i 34 stepena, vidljivo je da Novak gubi energiju. Kada je Alkaraz u trećem gemu drugog seta napravio brejk za vođstvo 2:1, činilo se da je meč gotov. Đoković je tada zatražio medicinsku pomoć, ali ne zbog povrede već zbog malaksalosti. Lekari su mu merili puls, a nezvanično, savetovali su i da razmisli o odustajanju od meča. To se nije desilo.

Novak je podigao nivo svoje igre i napravio potpuni preokret, pošto je napravio brejk u osmom gemu i izjednačio na 4:4. Do kraja seta nije bilo brejka, pa smo ušli u taj-brejk.

Novak je prvi stigao do mini brejka, ali je španac uhvatio priključak i izjednačio na 3:3. Dobijali su svoje servise, sve do rezultata 7:7, kada je Đoković napravio mini brejk, a u narednom poenu odservirao za set. Bio je to neverovatan Novakov povratak u meč nakon svih dešavanja na početku seta, kada se zamalo meč prekininuo.

I Alkaraz je u pauzi između setova tražio medicinski tajm-aut, pošto je udario šakom u stolicu, besan zbog poraza, pa je povredio prst.

Ali ni to nije bilo dovoljno u ovom meču. Prava ludnica je tek nastala.

U devetom gemuNovak propustio dve meč lopte, a u desetom je servirao za meč. Alkaraz je u dva prethodna gema spasao četiri meč lopte, a onda je u svom servis gemu spasao čak četiri brejk lopte. I stigao na gem od trijumfa. Novak je uspeo da uvede i treći set u taj-brejk.

I ponovo je dobio taj-brejk i poveo je sa 3:0, Alkaraz se vratio na 3:3, a teniseri su do 5:4 uzimali svoje poene. Ubrzo je Đoković stigao do 6:4 i ovog puta je iskoristio meč loptu za jednu od najdražih i največih pobeda u karijeri.

Izvor: kurir.rs