Spajanje banaka se nastavlja, na kraju ćemo ih imati desetak: Hoće li biti promena i kod kamata na kredite

|

U jeku nove ekonomske krize u svetu, globalnog podizanja kamatnih stopa i sve aktuelnijeg spajanja banaka, redakcija “Blica” razgovarala je sa predsednikom IO Komercijalne banke Vlastimirom Vukovićem.

“Kratkoročno ne očekujem promene kamatnih stopa, jer je i pre krize bilo najava od strane Evropske centralne banke da u poslednjem kvartalu može doći do korekcija. Međutim, predvideti sada, kako će se kamate kretati, zavisi od velikog broja različitih elemenata”, rekao je Vlastimir Vuković, predsednik IO Komercijalne banke, i dodao da je izvesno da će doći do nivelacije kamatnih stopa.

“Pored odluka centralnih banaka i referentnih stopa, na kamate utiču ponuda i tražnja, ali i konkurencija i rizici. Svi ti parametri uticali su na to da i u januaru i februaru svedočimo silaznim trendovima kamatnih stopa. Verujem da će situacija ostati nepromenjena u narednih nekoliko meseci, a nakon toga će zavisiti od politika centralnih banaka Evrope, FED-a, naše Narodne banke Srbije, ali opet kažem i tržišta”, ocenjuje Vuković.

Na pitanje da li će biti još spajanja banka u Srbiji Vuković je izrazio da veruje da možemo da očekujemo nove konsolidacije.

“Primetno je da regionalni interes sada preovlađuje, i siguran sam da će se integracije nastaviti u narednom periodu. Jednostavno, regionalne banke sa sedištem u ovom delu Jugoistočne Evrope imaju interes da ovde i jačaju”, rekao je Vuković.

U Srbiji će se uskoro spojiti tri banke, a ako licitiramo – na kraju bi moglo da ostane desetak banaka – određeni broj sistemskih grupacija, srednjih banaka i možda nekoliko specijalističkuh banaka. U svakom slučaju, na kraju će samo tržište odlučiti koliko banaka i kog tipa je dovoljno, objasnio je Vuković.

Izvor: blic.rs