Saša iz Čačka uz pomoć ovog povrća odškolovao decu i sagradio kuću: Nekoliko kamiona već stigli u Beograd

|

Ove prolećne temperature izmamile su mnoge građane na ulice, međutim ima i onih koji su ovo lepo vreme iskoristili za poslove u njivi.

Ovih dana poljoprivrednici imaju pune ruke posla, a u plastenike je već stigao i mladi luk. Domaćin iz čačanskog sela Trbušani, Saša Andrić, već uveliko svoje kamione koje su pune ovog povrća poslao je ne samo na tezge po Čačku već i u marketima širom Beograda.

– Evo baš u ovim prvim danima nove godine dva kamiona su otišla mladog domaćeg svežeg luka, a za neki dan biće poslat i treći, tj. više od dve hiljade veza u narodu poznatog luka kao “srebrenac”. Odlučio sam da njega uzgajam jer je dosta tražen na tržištu, a i najlakše se čisti. Ima ga tokom cele godine i veoma je otporan na zimu i trpi niske temperature – rekao je ovaj poljoprivrednik.

U njegovom se domaćinstvu tokom jedne sezone natovari više od dve tone “srebrenca” koji se prodaje u rafovima širom Srbije. Zbog povećane otkupne cene je ovaj posao u poslednjih nekoliko godina postao znatno unosan.

– Uzgajali smo razne povrtarske kulture, ali smo se najviše pronašli u proizvodnji luka i to poslednje četiri godine. Zahvaljujući njemu sam sagradio kuću a i odškolovao decu i još mnogo stvari. Pošto nemamo dodatnu radnu snagu, sa suprugom radimo površine koje možemo nas dvoje da obradimo – rekao je Andrić.

Ova povrtarska kultura koju gaji Saša pomaže i kod mnogih zdravstvenih problema, jer je bogata vitaminima, te leči srce, jača imunitet i kosti, a i čuva vid.

Izvor: kurir.rs