Rok ističe 15. maja a mnogi nisu dobili rešenje: Kako platiti porez u ovom slučaju

|

Rok za plaćanje poreza na imovinu za drugi kvartal 2024. godine za fizička, pravna lica i preduzetnike ističe 15. maja. Međutim, na adrese mnogih građana još uvek nisu stigla rešenja sa podacima o tome koliko taj porez iznosi.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, plaćanje te vrste poreza je zakonska obaveza građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Porez se plaća u četiri rate, od kojih je prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata koja se plaća do 14. novembra. Kamata za kašnjenje je 16,5 odsto, a osim zatezne kamete, poreski obveznici ogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza. Sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za fizička lica.

Da li će vlasnici kuća i stanova zbog neažurnosti sistema snositi posledice, i da li će plaćati kamatu ako porez ne uplate i bez rešenja?

“Kamata se obračunava na godišnjem nivou, ali je zakonska obaveza svakog obveznika da porez na imovinu plaća kvartalno. Ako nije dobio rešenje o ovoj godini, onda je dužan da poresku obavezu izmiri na bazi prošlogodišnjeg zaduženja, odnosno treba kvartalno da uplati jednu četvrtinu ukupnog godišnjeg zaduženja iz prethodne godine. Ukoliko ne plati deo poreza na vreme, zaračunaće mu se srazmerni deo kamate za 2024. godinu, u ovom slučaju od 15. maja do kada je potrebno platiti ratu”, objasnio je za “Politiku” Đerđ Pap, poreski stručnjak.

Neke lokalne poreske uprave nisu poslale rešenje, a razlog je to što još uvek nisu završile razrez poreza.

“To nije neuobičajena praksa”, rekao je Pap.

Poreski obveznici koji putem reprograma izmiruju zaostala dugovaranja, takođe treba da do 15. maja uplate označene rate, jer će im nakon isteka zakonskog roka za uplatu akontaciju takođe biti obračunata kamata.

Izvor: mondo.rs