Prosečna plata oko 100.000 dinara – Dobijaju službeni automobil i bonuse: Uslovi odlični ali nema ko da radi

|

Ranije su komercijalisti više sedeli u kancelarijama i bili okrženi gomilom papira, ali poslednjih godina situacija se promenila, te je više zastupljen terenski rad. U zavisnosti od načina rada mogu da zarade i do 3.000 evra, a prosečna plata im je oko 100.000 dinara, što je iznad proseka srpske zarade.

Posao komercijaliste je trenutno jedan od najtraženijih u Srbiji, a sudeći prema agencijama i sajtovima za zapošljavanje, potrebni su u skoro svakoj branši. Plate u Srbiji za ovu poziciju zavise od iskustva i radnog staža. Početnici zarađuju između 60.000 i 80.000 dinara. Kako se veštine razvijaju, raste i plata, a zavisi i od sektora u kojem kompanija posluje.

Postoje dve kategorije u ovom poslu:

komercijalista u mestu stanovanja (stacionaran posao)
komercijalista na terenu

Ova druga kategorija je najpopularnija i podrazumeva posedovanje vozačke dozvole za B kategoriju, ali i drugih kategorija ako to posao zahteva. Jedna beogradska kompanija nudi ugovor za stalno, a za puno radno vreme u prvoj smeni daje platu od 85.000-110.000 dinara.

Drugi oglas za posao naslovljen “vozač-komercijalista” podrazumeva platu od 90.000-130.000 dinara, uz odlične uslove rada, bonuse i mogućnost napredovanja i stalnog zapošljavanja. Mogu se pronaći i oglasi u kojima se nudi plata od preko 200.000 dinara, pa čak i do 350.000 dinara.

Mnogi poslodavci za komercijaliste nude bonuse, nagrade, napredovanje kroz edukacije i putovanja u zemlji i inostranstvu. Fleksibilnost u radu može biti jedna od prednosti. Pored vozačke dozvole, neophodno je dobro poznavanje rada na računaru zbog dokumentacije koju mora da vodi u digitalnom formatu.

Budući da komercijalista predstavnik svoje firme i prodaje usluge ili proizvode, značajno je, gotovo obavezno, poznavanje engleskog jezika. Da biste se bavili ovim poslom, iako je prednost, ipak nije potrebna diploma fakulteta ekonomskih nauka, već je dovoljno da se ima završena četvorogodišnja srednja škola.

Ono što je možda značajnije jesu veštine komunikativnosti, pregovaranja, rečitosti i dinamičnosti jer se ovaj posao u velikoj meri svodi na promociju i marketing.

Izvor: mondo.rs