Poskupljenja komunalnih usluga drmaju celu Srbiju: Cene skočile i do 30 odsto

|

Osim poskupljenja hrane i goriva koja građani Srbije najviše osećaju, neizbežna su i povećanja cena komunalnih usluga. Tako će širom Srbije poskupeti odvoženje smeća, snabdevanje vodom i gradski prevoz, a neke od cena ovih usluga biće veće za 30 odsto.

JKP „Šumadija“ zatražilo je povećanje od 20 odsto na cenu za odvoženje smeća. Tako će Kragujevčani odvoženje smeća plaćati 8,4 dinara po kvadratu stana ili kuće, umesto dosadašnjih 7 dinara po kvadratu. “Gradska čistoća” iz Novog Pazara lokalnom parlamentu predložilo da cena odnošenja smeća u gradskoj zoni poskupi sa 6,05 dinara na 7,8 dinara po kvadratu doma.

Što se tiče cena prevoza, tu je poskupljenje neminovno, budući da su porasle cene goriva. Veće grada Niša usvojilo je odluku kojom će gradski i prigradski prevoz poskupeti za više od 30 odsto.

Kako je navedeno u nacrtu Rešenja o utvrđivanju cena usluga prevoza, karta za jednu vožnju koštaće 80, umesto dosadašnjih 60 dinara. Karta za drugu zonu koštaće, umesto 80, 105 dinara, dok će Nišlije za kartu u trećoj zoni izdvajati 120, umesto dosadašnjih 90 dinara.

Veće grada Niša je takođe, na sednici zatvorenoj za novinare, odobrilo JKP “Gradska toplana” povećanje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja za 11,26 odsto, odnosno na 4,97 dinara po kilovat-satu. Tako će grejanje u Nišu koštati 5,53 dinara po kilovat-satu.

Izvor: nova.rs