Obrt u Fijatu: Radnici pred ultimatumom – Dobrovoljno napuštanje fabrike ili rad u drugim državama

|

Od jutros je došlo do preokreta u Kragujevačkom “Fijatu”. Naime, radnici ove kompanije suočeni su sa ultimatumom – ukoliko ne prihvate socijalni program ili odlazak u druge Stilantisove fabrike u Evopi, sledi im otkaz.

Pojedinačni razgovori između zaposlenih i menadžmenta Fijata, počeli su jutros od 11 sati, a zaposlenima su ponuđene dve opcije: otpremnina uz dobrovoljno napuštanje fabrike, ili rad u drugim državama. Treće varijante nema, a ukoliko radnik ne prihvati ponuđeno, „odlazi bez ičega“, kaže za Nova.rs Zoran Miljković, zamenik predsednika Sindikata u sestrinskoj firmi Fijat Plastik.

Prema informacijama koje je dobio od radnika, koji su već imali razgovor sa menadžmentom, ponuđen im je odlazak u Slovačku, Poljsku, Italiju i Nemačku, a za sve zemlje su različiti iznosi mesečne zarade.

U Slovačkoj je plata 800 evra, Poljskoj 850, Italiji 1.400, dok je u Nemačkoj 1.900. Dodaje i da radnici neće moći sami da biraju zemlju u kojoj bi radili, već da to odlučuje menadžment. Prijavljivanje za rad u inostranstvu je do 20. maja, a Miljković ističe da je u toj punudi navedeno da radnici sami snose troškove smeštaja i ishrane.

“Radnike su uhvatili na prepad i ništa im nije konkretno objašnjeno. Ne znaju šta će biti sa njihovim stažom, već im se nešto pod pretnjama otkazom potura kao opcija. Ponavljam, ovo je klasično zastrašivanje, koje ne sme da se završi na ovome”, upozorio je sindikalac.

On je revoltiran i zbog ćutanja reprezentativnog Samostalnog sindikata Fijata i nihovog predsednika Saše Đorđevića, koji je radnicima juče obećao da će ih preko sindikalne grupe obavestiti o ishodu sastanka, koji je održan jutros u 7h, ali im se, kaže on, posle toga nije javljao.

“Njihov sindikat mudro ćuti, iako raspolažu svim inforacijama. Jednostavno su radnike pustili niz vodu. Mene je od jutros zvala gomila radnika koji su već razgovarali sa menadžmentom, zabrinuti su i uplašeni za radna mesta. Mi se solidarišemo sa njima i nećemo dozvoliti da im ovo prođe”, kategoričan je on.

Miljković je pozvao najviši državni vrh, da se kao trećinski vlasnik, hitno izjasni povodom najnovijih dešavanja u Fijatu i pretnjama otkazima koje od jutros dobijaju radnici. Ujedno, zatražio je i zaštitu države za oko 2.000 zaposlenih u kragujevačkoj fabrici.

“Ukoliko država ne bude pokazala svoj stav povodom ucenjivanja radnika, mi ćemo biti prinuđeni da blokiramo sve ulaze u fabriku, tako da firma ne može više da funkcioniše”, poručio je Miljković.

Izvor: nova.rs