Sveti Vasilije Ostroški smatra se vrlo strogim i pravičnim svecem: Radojka iz Užica ispričala kako ju je kaznio

|

Na današnji dan, kada SPC i vernici obeležavaju praznik svetog Vasilija Ostroškog, donosimo priču iz knjige “Nova čudesna isceljenja i javljanja Svetoga Vasilija Ostroškoga” u kojoj su sabrane ispovesti onih kojima je sveti Vasilije svojom milošću pomogao, izlečio ih i izbavio od raznih nevolja, ali i kaznio za neprimerene postupke.

Ova priča svedočanstvo je igumana kosijerevskog Danila, iz maja 2006. godine. U njoj opisuje kako je Sveti Vasilije opomenuo i vaspitno kaznio jednu ženu zbog toga što je, nakon traženja i dobijanja pomoći od svetitelja na Ostrogu, otišla kod hodže da bi tražila pomoć za porodične probleme.

“Kada sam bio na čredi u Manastiru Ostrogu kod Sveca uoči Prenosa Moštiju Sv. Save (18. maja 2006) došla je jedna žena u hram kod Sveca, plačući i jecajući”, započinje priču iguman Danilo.

Upitah je šta je razlog tolikoj njenoj žalosti, a ona mi reče ovako:

“Pre tri godine ja sam bila ovde i darove svoje donela Sv. Vasiliju i molila za napredak moje familije, i posle toga sve mi je krenulo nabolje, i sloga zavladala u kući, i sve je bilo zdravo i veselo. Pre tri meseca naiđe neka kriza, muž je prestao da dobija platu redovno, a i sve se počelo menjati na gore. Ja, sva očajna, odoh kod hodže da mi pomogne da vratim blagostanje koje je bilo”, ispričala je žena igumanu i nastavila:

“Toga dana uveče kad odoh na spavanje, javi mi se u snu Sv. Vasilije. Sanjam da sam u manastiru Ostrogu kraj ćivota i Svetac podiže glavu, pogleda u mene i reče mi:

“Zašto si išla kod sluge đa oljeg? Sada ću te kazniti, i udari me nogom u lice i reče: “I opet ću, još jednom. I udari me i levom nogom u levi obraz”, ispričala je žena šta joj se desilo u snu i nastavila ispovest:

“Probudih se od straha i bola. Odoh u kupatilo i zaprepastih se kada sam se pogledala u ogledalu. Lice mi je bilo potpuno naduveno i oteklo, a oči jedva da su otvorene od otoka. Bol je bio užasan i neizdrživ. Otišla sam lekaru i on se začudio kako sam izgledala! Nisam mu rekla šta se desilo već da sam pala”.

Evo, tri meseca od tada stanje jedva da mi se malo poboljšalo, a svašta sam uzimala.

Dok mi je ovo govorila, lice joj je još uvek bilo nateklo i crveno, a rekla mi je da još uvijek ima bolove, samo malo slabije nego pre. Pročitao sam joj molitvu i pomazao joj lice uljem iz kandila koje gori iznad glave Sveca.

Rekla mi je da je iz Užica i da joj je ime Radojka. Iako sam trideset godina sveštenik, toliko sam bio preneražen da sam zaboravio da je pitam kako se preziva.

Ovo je opomena i poruka svetog Vasilija svima onima koji, pored ovakvog divnog i strašnog Božijeg Sveca i Čudotvorca Ostroškog Vasilija, odlaze hodžama vra arama, tražeći od njih pomoć u svojim nevoljama.

Izvor: stil.kurir.rs