NBS objavila kursne liste za sutra: Ojačao kurs dolara prema dinaru – Poznat i srednji kurs evra

|

U poslednje vreme, prateći kursne liste većina je primetila da je kurs dinara prema dolaru sve bliži nivou od 120 dinara. Trenutno za 1 dolar može da se dobije 111,7 dinara.

“Kada je u pitanju kurs dinara prema američkom dolaru, tražnja za dolarima u našoj zemlji nije razlog aktuelnog rasta kursa dinara prema dolaru, već kretanje kursa dolara na međunarodnom finansijskom tržištu, konkretno – jačanje dolara u u odnosu na evro. Naime, kurs dinara prema američkom dolaru utvrđuje se na osnovu kursa dinara prema evru kao referentnoj valuti čija stabilnost je očuvana, i međuvalutnog odnosa dolara prema evru na međunarodnom finansijskom tržištu” objasnili su za “Blic Biznis” iz Narodne banke Srbije.

Sutra, 10. maja 2022. godine, dinar će prema evru vredeti približno isto kao danas i zvanični srednji kurs će iznositi 117,6164 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao danas za 0,2 posto na 111,6859 dinara za dolar. Dinar je prema dolaru slabiji za 2,9 posto na mesečnom i za 13,4 procenta na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine je u padu za 6,9 odsto.

Izvor: blic.rs