Koliki će nam tačno biti računi za struju od 1. septembra: Veliki broj fiksnih stavki na računu ublažiće poskupljenje

|

Struja će za potrošače će poskupeti od prvog septembra – i to za 8,3 odsto. Međutim, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, poskupljenja neće biti prevelika. I pored toga, potrošači će izdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou.

Struja će poskupeti za 6,5 odsto bez PDV-a, odnosno 8,3 odsto sa PDV-om od 20 odsto i akcize od 7,5. Dakle, manje od 10 odsto koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Račun za struju sadrži nekoliko stavki. To su obračunska snaga u kilovatima, trošak garantnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno za obnovljive izbore energije, akciza, PDV i obavezna taksa za javni medijski servis.

Trošak garantnog snabdevača i obavezna taksa za javni medijski servis su fiksne, te koštaju 142,62, odnosno 299 dinara, te poskupljenje neće promeniti njihove cene.

Ukoliko ste do sada trošili oko 300 kWh struje mesečno, vaš račun do sada iznosio je 3.137 dinara. Od septembra, kada dođe do primene novih cena, vaš račun za isti utrošak iznosiće 3.278 dinara.

Ukoliko ste veći potrošač, te ste trošili 400 kWh, to vas je do sada koštalo 4.100 dinara. Od prvog septembra, vaš račun za istu potrošnju električne energije iznosiće 4.299,5 dinara.

Razlog što vaš kompletan račun neće biti viši za 8,3 odsto jeste veliki broj stavki u računu čije su cene fiksne. Neke zavise od vaše potrošnje, ali novo poskupljenje na njih neće uticati. Prvi računi sa novom cenom struje stići će u oktobru.

Izvor: nova.rs