Do kada će u Srbiji važiti zamrznute cene osnovnih namirnica: Ministar Mali spomenuo nestašice

|

Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije istakao je da je Srbija jaka i stabilna zemlja, te da su robne rezerve popunjene i da ima dovoljno poljoprivrednih proizvoda, čak i za pomoć državama u regionu.

„Imamo svega dovoljno. Građani treba da znaju da u rezervama imamo 800.000 tona pšenice, milion tona kukuruza, da je zasejano čak 620.000 hektara pšenice i skoro milion hektara kukuruza. Sa jakom poljoprivredom i sa dobrim stanjem u javnim finansijama, mi na globalnu krizu odgovaramo na pravi način“, poručio je ministar finansija gostujući na Tv Happy.

Prilikom gostovanja ministar je govorio i o cenama osnovnih životnih namirnica.

„Za sada je odluka da te cene ostanu zamrznute do kraja aprila. Ako bude potrebno, tu odluku ćemo produžiti. Ako zamrznemo cene, štitimo građane, a najveći teret krize država preuzima na sebe. Razmišljali smo, neko to mora da plati, a ako zamrznemo cene, postoji mogućnost nestašica, zato smo popunili rezerve. Pojedini su se uplašili, velika tražnja je trajala desetak dana i mi smo izdržali. Mi smo dominantna ekonomija u regionu, idemo ubrzano napred, ali smo tu i da pomognemo. Na tome predsednik insistira i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer kroz razvoj regiona najveću korist ima Srbija“, objasnio je Mali.

Izvor: espreso.co.rs