Da li se ove godine isplati grejati se na struju: Odgovor električara mnoge će iznenaditi – Nema ogreva koji nije poskupeo

|

Ekonomska i energetska kriza u svetu negativno su se odrazile i na Srbiju, pa je i na domaćem tržištu ogreva situacija neizvesna. Nema ogreva koji poslednjih meseci nije poskupeo, a najveća kriza potresla je tržište peleta.

1. septembra na snagu stupa poskupljenje struje, a prema računici prosečan račun za struju će u Srbiji biti veći za oko 150 dinara. S obzirom na sva ova poskupljenja mnogi građani se pitaju koja bi opcija bila najisplativija i da li je ove godine grejanje na struju isplativo?

Odgovor na ovo pitanje dao je električar M.M koji radi na potezu Čačak – Mrčajevci.

“Ove godine nije. Za sve koji ne znaju u potrošnji struje postoje “zone” u koje kada se uđe struja bude mnogo više skuplja nego što bi bila van njih. U crvenu zonu se ulazi kada se pređe 1500kw potrošnje u jednom mesecu, a onda to dalje znači da je 1kw 15 dinara + PDV što je znantno skuplje, tako da nikako ne bi trebalo da se struja koristi za grejanje”, objašnjava električar za Espreso.

Električar je objasnio i kako možemo izračunati koliko struje trošimo.

“Vrlo jednostavno, prosek struje koji je potrošen za mesec dana se pomnoži sa 12 meseci i dobije se prosečna potrošnja struje na godišnjem nivou. Ko nije znao prosek potrošene struje na mesečnom nivou u domaćinstvu se nalazi na računu za struju”, kaže električar.

Izvor: espreso.co.rs