Banka odbila porodilju za kredit zbog zarade: Reagovala NBS, pravdali se, ali dobili su žestoku kaznu

|

Nije retkost u Srbiji da porodilje ne uspevaju da produže dozvoljene pozajmice, niti da podignu kredit jer su banke kao izgovor koristile dokaz poslodavca o isplaćenim zaradama. Naknadu na porodiljskom odsustvu isplaćuje država, pa firme ne mogu ni da izdaju potvrde. U takvoj situaciji najviše budu ugroženi korisnici usluga banke.

Građani Srbije više puta su se žalili na nefer praksu banaka, a po tim pritužbama klijenata Narodna banka Srbije (NBS) je pomogla korisnicima.

Naime, jedna banka je onemogućila porodilji podnošenje zahteva za produženje dozvoljenog prekoračenja po računu iz razloga što tokom
porodiljskog odsustva prima naknadu zarade, a kreditna politika banke i aplikacija za podnošenje kreditnih zahteva predviđaju samo zaradu i penziju kao redovne prilive koji omogućavaju podnošenje zahteva za odobrenje kredita.

Narodna banka Srbije je ovakvo postupanje banke ocenila kao diskriminatorno.

Utvrđeno je da je ovakvo postupanje banke nedozvoljeno sa aspekta prava korisnika finansijskih usluga na zaštitu od diskriminacije, jer je porodilji onemogućeno da se njen kreditni zahtev uopšte razmatra, odnosno da se utvrđuje njena kreditna sposobnost zbog toga što kao porodilja ne prima zaradu nego naknadu zarade.

Po nalogu NBS, banka je otklonila posledice nepravilnosti u odnosu na porodilju koja je podnela pritužbu (izvinila joj se, uz primerenu materijalnu naknadu i odobrila joj dozvoljeno prekoračenje).

Kako bi se sprečilo da se ova situacija ponovi NBS je banci naložila da promeni svoja kreditna pravila koja ne omogućavaju podnošenje zahteva za kreditne proizvode i njihovo odobravanje korisnicama koje primaju naknadu na porodiljskom odsustvu ili odsustvu s rada radi održavanja trudnoće.

Izvor: telegraf.rs