Žana je živela 122 godine i lično poznavala Van Goga: Iznenadićete se u čemu je tajna njene dugovečnosti

|

Žana Kalman je živela 122 godine i 164 dana, čime je postavila svetski rekord i ušla u sve udžbenike kao najstarija žena na planeti. Ovo je njena životna priča:

Žana je rođena Francuskinja, rođena u Orliju u porodici aristokrata. Kada je imala 8 godina, Edison je upravo izumio sijalicu. Kada je imala 14 godina, izgrađena je Ajfelova kula. U 21. godini udala se za daljeg rođaka.
U mladosti je upoznala Van Goga.

„Bio je prljav, loše obučen i sumoran“, priznala je ona u intervjuu na dan 100. godišnjice rođenja velikog umetnika.

Ova posebna baka je sa 115 godina dobila ulogu u filmu, sa 121 je učestvovala u mjuziklu “Gospodarica planete”. Njeni rođaci kažu da je volela ljute začine, začinjena jela i vino.

Za vreme njenog života promenilo se čak 17 predsednika države. Kada su je upitali koja je tajna njene dugovečnosti, kratko je odgovorila:

“Verovatno zato što nikada nisam radila”, a poznata je i po mnogim izjavama poput: “Mladost je stanje duha, a ne tela. Dakle, još uvek sam prilično devojka, samo izgledam loše poslednjih 70 godina”, “Uvek se smejem. Ovako objašnjavam razlog moje dugovečnosti”, “Ako ne možete ništa da uradite u vezi sa nečim, ne brinite o tome”, govorila je Žana.

Izvor: stil.kurir.rs