Za kilogram šumskog blaga Radmila uzme i do 5.000 evra – Ima razvijen posao sa 500 restorana širom sveta i najslađeg pomoćnika

|

Početkom proleća kreće sezona lova, odnosno traženja i branja tartufa u Istri, i traje sve do kraja kalendarske godine. Dok crni tartuf raste u šumi celu godinu, onaj vredniji, beli, čija je cena prošle godine dostizala 4.000-5.000 evra po kilogramu, raste samo od jeseni do kraja godine.

Porodica Radmile Karlić iz hrvatskog sela Paladini se preradom ovih gljiva uz organizovano traženje za turističke grupe, bave već 15 godina, pa danas imaju dobro razvijen biznis sa čak 500 restorana širom sveta. Iza uređene degustacione sale nalazi se pogon sa 12 zaposlenih od prerade, restorana do lovaca na iste, pa još pet do šest sezonskih radnika, piše Agroklub.

Cena svežeg crnog tartufa kreće se trenutno oko 700 evra. U letnjem periodu cena mu padne na 200-300 evra, a u zimskom naraste na čak 1.000 evra po kilogramu. To zavisi od ponude u Italiji, ističe Radmila, koja je i velika zaljubljenica u tartufe jer je to veže za višesatni boravak u prirodi.

“Radi se o iskonskom lovu, jer nikada ne znate na šta ćete i gde naići, ali skoro uvek nešto nađemo”, kaže Radmila.

Pored lova i prerade, porodica se odvažila i na sadnju plantaža 3.000 hrasta i lešnika sa micelijumom crnog tartufa, koji su prve rezultate dali tek šest godina posle sadnje. Plantaže su smeštene uz prirodne stoletne šume, kako bi se postigao što veći prirodni balans zemljišta i mikroklime.
Pokušaće da proizvedu i beli tartuf, čije su sadnice naručili, a sadnja je u planu ove godine. Prvi rezultati očekuju se za osam do deset godina.

Najpoznatija rasa za ovu vrstu lova su lagoto romanjolo.

“Ljudi obično pitaju koja je najbolja vrsta pasa, ali najbolja ne postoji”, naglašava Sani Sirotić iz obližnjeg sela Pengari, opisujući ove pse kao rasu jako dobrog “nosa”.

Izvor: kurir.rs