Za jednu profesiju Srbija je obećana zemlja: Kubanci i Uzbekistanci na ovom poslu zarade i do 1.800 evra mesečno

|

Nasmejani, kulturni, sremni za rad i zadovoljni platom. Ovako je najbolje opisati Jakhongira, Danijela i Aleksa, jednog Uzbekistanca i dva Kubanca, koji su u Srbiji i Beogradu, videli idealnu šansu gde mogu da rade i dobro zarade. Na poslu dostavljača hrane može se prilično dobro zaradit. Plate su daleko iznad proseka u Srbiji.

U ovom trenutku, na teritoriji Srbije radi veliki broj stranaca upošljenih na poslovima za kojima kod žitelja naše države, nažalost nema interesovanja. Kuburimo sa građevinarima, stolarima, kuvarima, kelnerima, pekarima, zanimanjima na kojim, i pored dobre plate, niko ne želi da se bavi u Srbiji. S druge strane, radnici iz inostranstva na ovim poslovima ostvare pristojnu zaradu koja im omogućava dobar život ovde, a uspevaju da deo plate pošalju porodicama u domovinu.

Posao sa dostavom hrane doživeo je veliku ekspanziju u prethodne dve godine. Imali smo problem sa našom radnom snagom, naviknuti na mamu i tatu, koji im daju 1.000 ili 2.000 dinara dnevno. Onda smo se mi kao firma, odlučili da dovedemo stranu radnu snagu. Plate su odlične, kreću se od 60.000-70.000 dinara pa sve do 120.000 dinara na mesečnom nivou.

“Prve smo doveli Uzbekistance, njih 26. Naravno, niko nam nije garantovao da će svi ostati, nekom se svidi, nekom ne, trećem smetaju vremenski uslovi. Danas nam je ostalo njih 15, srećni su i zadovoljni”, kaže gazda firme dodajući kroz osmeh kako je i Srbija za nekoga Amerika, samo je potrebno da se radi.

Izvor: kurir.rs