Uskoro kreće prijava za 10.000 dinara, poznat i datum isplate: Postoje pravila za decu i roditelje

|

Poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili Zakon o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć. Zakon će stupiti na snagu ranije, odnosno u roku kraćem od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Zakon se tiče finansijske pomoći mladima do 16 godina u iznosu od 10.000 dinara. Prema tom zakonu, majke se za pomoć preko Uprave za trezor prijavljuju od 20. avgusta do 20. septembra, a isplate pomoći su planirane
od 25. septembra do 1. oktobra ove godine. U tu svrhu obezbeđeno je oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra za ukupno oko 1.190.000 dece.

“Prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor, što je najbolje rešenje kao što smo mogli da vidimo u prethodnim prijavama građana za različite pomoći države”, objašnjavaju iz Ministarstva finansija.

Neophodni podaci za prijavu su: broj lične karte majke, JMBG majke, JMBG deteta, tekući račun i ime banke.

Oni koji nemaju račun u nekoj od poslovnih banaka, prilikom prijave mogu odabrati jednu u kojoj će im biti otvoren namenski račun na koji će država uplatiti novac. Po unošenju svih potrebnih podataka dobija se i obaveštenje o uspešnoj prijavi.

Samohrani očevi će moći da se prijave na isti način kao i majke, dok će korisnicima novčane socijalne pomoći, novac biti automatski isplaćen.

Izvor: kurir.rs