Šta da radite ako vam nestane kartica ili je ukradu: Ako ne znate ovu caku možete ostati bez dinara na računu

|

Veliki broj građana Srbije u potpunosti je prešao sa gotovine na platne kartice. Postoje ljudi koji često u svom novčaniku nemaju ni dinar u kešu – sve je na kartici. Najgori scenario za njih bi bio da platnu karticu izgube ili je neko ukrade. Ukoliko se to desi, banka može svom klijentu da vrati novac ukoliko ukradeni iznos prelazi 3.000 dinara, ali samo ukoliko se utvrdi da je pokradeni korisnik preduzeo sve mere kako bi se zaštitio.

Svi koji koriste platne kartice znaju da PIN treba da čuvaju odvojeno od kartice, budu sigurni da dok podižu novac sa bankomata niko ne vidi njihovu šifru, redovno proveravaju svoje izvode i odmah prijave banci ukoliko prijave neku nepravilnost ili posumnjaju u nešto.

Međutim, do krađe ipak može da dođe, a da li će banka tada svom korisniku „priskočiti u pomoć“, zavisi od više različitih faktora.

Prvi korak koji treba preduzeti ukoliko primetite da vam je kartica ukradena ili nestala, jeste obratiti se svojoj banci. Ovo treba uraditi u što kraćem roku, s obzirom na to da osoba kod koje je tada kartica može da je koristi dokle god banka ne blokira račun.

Naročito je problematično to što kartice sa beskontaktnim plaćanjem, koje je dovoljno samo prisloniti na terminal, imaju iznos do kojeg nije potrebno uneti PIN, a koji se uglavnom kreće od 1.500 do 5.000 dinara. Takođe, prilikom onlajn kupovine, PIN kod se kupcu često ne traži.

Prijava krađe banci je neophodna, s obzirom na to da banka može da odbije da isplati ukradenu sumu svom klijentu ako je on ne prijavi na vreme. Međutim, korisnici mobilnih aplikacija, odnosno mBankinga, mogu sami da privremeno blokiraju karticu.

Sledeći korak, na koji će ga uputiti i banka, jeste da krađu prijavi policiji.

“Dalje se utvrđuje da li je korisnik nekako učestvovao u zloupotrebi, banka pokreće postupak i baš zato se insistira na odlasku u policiju – logično je da nećete prijaviti zloupotrebu ako ste i sami u njoj učestvovali, nećete prijaviti sami sebe”, kaže Dejan Gavrilović iz “Efektive”.

Kada se utvrdi da je zaista došlo do krađe, banka oštećenom klijentu vraća novac koji je ukraden, ali samo ukoliko taj iznos prelazi 3.000 dinara.
Za ukradene iznose koji su manji od toga, on neće dobiti nikakvu naknadu štete.

Međutim, i pored ovog pravila NBS, postoje određene „cake“, odnosno situacije u kojima se zloupotreba kartice ne smatra krađom.

U slučaju da vlasnik kartice ostavi novčanik na krovu automobila iz kojeg izlazi i zaboravi da ga uzme, a zatim je neko “pokupi”, ovo će banka protumačiti kao nemar, a ne krađu. Tada vlasnik ne može da traži povraćaj ukradenog novca.

Izvor: espreso.co.rs