Srđan rešio da se sa suprugom vrati iz Slovačke: “Živiš, al’ nije život” – Kupili kuću za 6.500 evra, žele da pomognu i drugima

|

Srđan M, poreklom iz Paraćina, pre pet godina je sa suprugom otišao “trbuhom za kruhom”. Poneli su karte za Slovačku, uspomene na rodni kraj, želju za boljim životom, većom zaradom i sticanjem novca za kupovinu krova nad glavom. Kada su ispunili bar dva od tri uslova, rešili su da se vrate. Kupili su kuću u Banatskom Aranđelovu za 6.500 evra i planiraju povratak.

“Rodom sam iz Paraćina, a supruga iz Apatina, kupili smo kuću u Banatskom Aranđelovu i tu planiramo da ostanemo. Svaki početak je težak, uvek ali uvek je bitna volja. Planiramo prvo da sredimo nekretninu koliko budemo u mogućnosti jer pune dve godine nismo otišli tamo”, započinje Srđan.

“Za početak planiramo da zasadimo nešto povrća i da kupimo (ako budemo u mogućnosti) par ovčica i ovna, par koza i jarca, nekoliko koka i pilića i par prasića za dalji uzgoj i razmnožavanje, gde bi smo mogli da pomognemo drugima koji se odluče za taj poduhvat i tako u krug”, objašnjava Srđan.

Kako navodi, za početak će mu biti neophodan mali traktor za obradu zemlje i živina.

“Uzdamo se u dobre ljude koji su u mogućnosti da pomognu, ali prvenstveno je najbitnija dobra volja za normalan život i radost onim što zasadite i što proizvedete”, smatra on.

U jednoj grupi već je potražio pomoć od drugih mladih na selu i ujedno povratnika, a odziv je ogroman.

“Dosta ljudi se javilo i hvala im na podršci i pomoći, ima i loših komentara ali na njih se ne obaziremo”.

Kako bi kupili nekretninu, podigli su kredit u Slovačkoj. A kako Srđan priča, ni tamo nije više idealno.

“Cene su približne kao u Srbiji (nešto je jeftinije ovde u Slovačkoj nego u Srbiji i obrnuto). Sada je u Slovačkoj samo da se kaže živi ali smatramo da to nije život. Ovde smo imali normalno primanje ali kada sve platite ne ostaje ništa. U Srbiji kada sam radio kao pekar imao sam 750 evra platu, ali čuo sam da su plate za pekare otišle dosta gore. Iskreno, smatram da za normalan život nije potrebno mnogo”, dodaje Srđan.

Srđan već od 16. godine radi kao pekar, dok je u Slovačkoj radio prvo kao operator na sklapanju klima uređaja za automobile.

“Odlučio sam da se vratim jer nam iskreno fali rodbina i normalan život. Smatram da smo se previše otuđili od porodice i svojih bližnjih. Život u Srbiji ne mogu da zamislim jednostavno treba da se oseti čist vazduh i zdrava hrana koju vi sami stvorite”, zaključuje Srđan.

Izvor: blic.rs