Slovačka kompanija traži radnike po Srbiji: Nakon obuke u Subotici dobijaju posao i platu od 130.000 dinara

|

U fabrici železničkih vozila Gredelj na Žitnjaku u Zagrebu nedavno je potpisan Memorandum o razumevanju između te kompanije i austrijske firme Innofreight na osnovu kojeg je Gredelj osigurao posao za narednih deset godina. Posle deset godina stečaja, slovačka kompanija Tatravagonka preuzela je Gredelj u kojem radi 400 ljudi, a sada planiraju da zaposle još 600. Problem je što nemaju dovoljno radnika, pa ih traže i u Srbiji.

Slobodna Dalmacija piše da anonimni agenti vrbuju radnike, kao i da još uvek nije poznato da li su povezani s legalnim agencijama za zapošljavanje.

Prema računici navedenoj u oglasu, mesečna plata za osmočasovni dnevni rad može iznositi i do 8.500 kuna neto, što je oko 132.000 dinara. I to je bez prekovemenih sati.

“Sklopljen je posao od dve milijarde evra za deset godina proizvodnje vagona koji prevoze kontejnere što je veliki doprinos hrvatskom izvozu. Zahvaljujem rukovodstvu Tatravagonke koje je od decembra do danas sklopilo takav posao koji Gredelju garantuje dugoročnu održivost, a hrvatskoj privredi – izvoz”, izjavio je premijer Plenković.

Inače, slovačka Tetravagonka je evropski lider u proizvodnji vagona. Osim u u Slovačkoj, pogone ima i u Nemačkoj, Poljskoj, Srbiji, Češkoj i Indiji. Ukupno zapošljava oko 12.000 radnika, piše Slobodna Dalmacija.

“Do kraja ove godine hteli bis zaposliti oko sto radnika, ali ih je problem pronaći. Dolaze nam radnici iz Srbije, a imamo i šest Vijetnamaca. Svuda nedostaje dobrih majstora pa nam je dobrodošao svako ko želi da radi”, izjavio je predsednik uprave TŽV Gredelj Ivan Petriček.

Izvor: blic.rs