Sa samo 16 godina vozi traktor, uzgaja i trenira bikove: “Teško ih je izdržavati, ali se ovo jednostavno voli” (VIDEO)

|

U ruralnim sredinama, odrastanje nosi niz poslova sa kojima se mladi susreću još u detinjstvu, pa se u takvim uslovima stvore i neobične navike i zanimanja.

Jedna priča dolazi iz Bugojna, gde je glavni akter Emina Ćatić (16), kojoj su najveća ljubav bikovi i koride.

Emina je najmlađa vlasnica i trener bikova u Bosni i Hercegovini. Ističe da ih drži iz ljubavi a u štali ih ima šest. Ona je prvi razred srednje škole, i pored ljubavi prema bikovima, ona pomaže i svojoj porodici oko poljoprivrednih radova.

Emina je na jednom jutjub kanalu predstavila svoja tri bika, od kojih joj je, kako je rekla najdraži Roni, kojeg je zavolela od malena. Ljubav prema bikovima su joj još od malih nogu usadili roditelji, koji odavno drže bikove, pa ni njoj nije bilo teško da i sama počne brinuti o njima.

– Kada sam prvi put ušla u štalu i počela obavljati te poslove, bila sam četvrti razred osnovne škole, tada smo imali jednog starog bika, koji je imao možda 850 kila, ali znao je svakog malo ubosti. Jednom sam ga sama izvela, i meni ništa nije hteo uraditi, ja sam ga trenirala, vodala… – priča Emina, dodajući da još od malena nije imala strah pored velikih životinja.

Upravo to je i bio razlog zašto joj je otac kupio bika samo za nju, video je da ona zna sa njima. Ubrzo nakon toga počela je sa treninzima zajedno sa njima, kako bi kasnije sa ocem počela odlaziti po koridama.

– Prvi nastup bio je onako u druženju u Bajrinoj areni u Donjem Vakufu. Od tada se u meni pojavila prava ljubav prema borbama, drugi su me podržavali i eto – rekla je Emina, i priznala da je bilo i pobeda ali i poraza, ali da ne brine, jer je tek krenula u taj sport.

Ova hrabra devojčica ispričala je i jednu zanimljivu činjenicu, to da među volovima ima jedan od kojeg njen otac ima najveći strah.

– Ima tu jedan vo, od kojeg se moj otac boji, a ja ne. Tako da stalno ga ja izvodim. Ima jedan koji mu je i omiljen, Jelenko, on je star. Ali ga otac voli zato što nikad nije poleteo na njega, iako ima velike rogove, ali je uvek dobar. Tata kaže kada bi mu neko došao i ponudio punu vreću para za njega, on ga ne bi prodao – kaže ova 16-godišnjakinja i da je njena hrabrost da bude pored ovako velikih životinja, došla sama od sebe.

Što se tiče priprema bikova za borbu, kako Emina kaže, neke stvari imaju primat nad drugima:

– Najvažnija je ishrana, a zatim dolaze i treninzi. Na primer svaki drugi dan ili treći uvodi se trening, a kada se ugovori borba, onda treniramo svako jutro ili noć. Odabrala sam tako kad dođem iz škole, predveče, odem jedno dva sata, svaki drugi dan i sa njim treniram.

Međutim, Emina kaže da njena okolina različito reaguje na njen sport:

– Mojim vršnjacima u školi, njima je to smešno. Oni provode vreme svoje na društvenim mrežama. Ja to toliko ne volim. Više vremena volim da provedem oko volova. Dok njih ne rešim, ne namirim, nema interneta. Nek oni nisu gladni, a internet može i da čeka – kaže kroz osmeh Emina. Ona dodaje da ima još jedna vršnjakinja koja se bavi tim sportom, pa se one dve međusobno dopunjuju.

Iako ima samo 16 godina, Emina vozi i traktor, priprema hranu za ljubimce i pored svega toga uspeva da bude veoma uspešna u školi. Ona kaže da se momci nje ne plaše jer ima tako jake životinje, jer su uglavnom iz istog sveta, pa su slični i intresi.

Ona najviše uci od starih kordaša, jer su se mlađi kordaši više okrenuli nekim promocijama samih bikova i da se slabo od njih šta može naučiti. – “Nema tih para što će zameniti ljubav prema bikovima, kakvi automobili, kakvi milioni” – rekla je Emina iskreno.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: blic.rs