Predlog za besplatne udžbenike za sve đake Srbije: “Ne polazimo svi u školu iz vile na Savskom vencu” – Poverenica Janković o etiketiranju učenika

|

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, izjavila je za RTS da postoji pravni osnov da svi đaci dobiju besplatne udžbenike i da je preporuka poslata Ministarstvu kako bi se spremno dočekala sledeća godina. Ne želi da kritikuje meru da u Beogradu deca dobiju besplatne udžbenike, ali kaže da nije u redu da u Crnoj Travi ili Gadžinom Hanu, gde ljudi imaju manje sredstava za život ne dobiju besplatne udžbenike.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podržala je odluku Vlade u kojoj je omogućeno da se obezbede udžbenici za decu sa invaliditetom, decu iz materijalno ugroženih porodica i tamo gde je to treće ili četvrto dete u porodici.

“Ali ipak treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi Vlada i Ministarstvo finansija mogli jednom pravednom raspodelom koja je bazirane na socijalnoj pravdi, kako i kaže naš Ustav, i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, i zakon o udžbenicima”, rekla je Jankovićeva.

Ona veruje da će postojati dobra volja da se za narednu godinu to pitanje reši i da se onda ne postavlja pitanje zašto u Beogradu može, a negde drugo ne.

“Za prvi razred je većina obezbedila besplatne udžbenike. Ne polazimo svi u prvi razred sa neke vile na Savskom vencu, neko polazi iz malih kućica, neko iz jednosobnih stanova sa višečlanim porodicama, neko polazi iz kućice od kartona”, istakla je Jankovićeva.

Nada se da to iduće godine neće biti tema i da će se obezbediti udžbenici za svu decu ili ako ne bude tako, kako kaže bilo je i ove godine primera roditelja iz Beograda koji su prosledili besplatne udžbenike onima kojima su potrebniji.

Preporuka je poslata prošle nedelje, a pre toga je urađena detaljna analiza i postoji pravni osnov za besplatne udžbenike za svu decu i o tome je obavešteno Ministarstvo.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osvrnula se i na temu etiketiranja učenika na osnovu onoga šta nose.

“Za mene su te imovinske razlike i odnos dece u školi prema tim razlikama ključna tema našeg društva. I mi moramo da dođemo do toga da se nađe eksplicitna osuda takvog ponašanja, ali ne sada da mi tu decu koja su to radila osudimo i mi njih stigmatizujemo i kaznimo. Ne. Mi treba da dođemo do toga da oni to svoje ponašanje promene, da se zbog toga postide”, navela je Jankovićeva.

Izvor: espreso.co.rs