Poplavljena i najpoznatija kućica na Drini: Potapana je čak 6 puta, a ovo je tajna kako odoleva nemilosrdnoj reci

|

Jaka kiša podigla je i vodostaj Drine, pa je poplavljena i najpoznatija kućica na ovoj reci, simbol Bajine Bašte, a nada je da će ona ipak opstati.

Kućica na Drini sagrađena je još 1969. godine i do sada ju je Drina čak šest puta plavila. Ova, sedma po redu, najduže opstaje.

“Za sada se još uvek dobro drži, zahvaljujući mehanizmu koji je napravljen posebno za ove situacije. Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima podignuta, stranice kuhinje su otvorene, nema zadnjeg zida a nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala. Voda za sada kroz nju prolazi, nadamo se da će tako i ostati. Očekujemo da simbol Bajine Bašte ponovo opstane pred bujicom”, rekao je Milan Savić i još dodao:

“Izgrađena je od veoma čvrstog materijala, cela je u šafovima i na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetno je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne primenjuju u gradnji na kopnu”, ispričao je Milan.

Milan je zapravo i jedan od graditelja kućice, koja je nastala davne 1969. godine kao deo dečačke igre i to za samo pet dana.

Gradila ju je grupa dečaka iz Bajine Bašte, koji su želeli da imaju mesto za predah tokom plivanja. Oni su prevozili čamcima i kajacima lakše elemente, a one veće su spuštali u reku kilometrima uzvodno, pa ih hvatali kod stene.

Nabujala Drina je više puta rušila ovu kućicu, koja je svaki put vraćana na isto mesto zahvaljujući upravo jednom od tih nekadašnjih dečaka – Miliji Mandiću Gljivi.

Meštani Bajine Bašte govorili su da je Milija govorio da je kućica i svačija, i ničija.

Ostaje nam nada da će ova atrakcija odoleti ovom, najnovijem izazovu prirode.

Video snimak pogledajte OVDE.

Izvor: kurir.rs