“Počinjemo izgradnju naftovoda prema Mađarskoj” – Saopštio je predsednik Vučić

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, kada je govorio o naftovodu JANAF, da se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač po pitanju nafte, te da Srbija u dogovoru s Mađarskom kreće u izgradnju naftovoda Novi Sad-Mađarska.

“Razumeli smo poruku jer se Republika Hrvatska pokazala kao nepouzdani snabdevač. Iako smo dobili izuzetno povoljnu cenu, moramo da krenemo u diverzifikaciju nafte. Zato krećemo sa izgradnjom naftovoda prema mestu Nađe u Mađarskoj, kako bismo mogli da budemo priključeni i na Mađarske naftovode i da možemo da biramo šta je povoljnije za Srbiju. Ako bismo krenuli i kroz Severnu Makeodniju do luke Drač, time bismo premrežili našu zemlju naftovodom”, saopštio je Vučić.

On je saopštio da počinje brza gradnja nafotovoda kako bismo i odande mogli da dobijamo naftu.

“Srbija godinama ima samo jedan naftovod koji ide preko Hrvatske ide na Slavonski Brod, Novi Sad ide ka Mađarskoj. Nemamo naftovod direktno sa Mađarskom, nemamo ka jugu.Potrebna su nam ulaganja u nafti i električnoj enegiji. Uložićemo šest milijardi u naftnu infrastrukturu”, rekao je on.

Nakon dugi niz godina pouzdanog snabdevanja naftom iz Iraka i Rusije, sada to snabdevanje nije nepouzdano.

“Želim da vas obavestima da smo uradili sve što je moguće u da su naše zalihe nafte 506.000 tona u dizelu, 119 hiljada tona u benzinu. Imaćemo dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo snabdevanje nafte, 90 dana za benzin”, saopštio je on.

Predsednik je rekao da se u narednom periodu mora razgovarati sa Indijcima i Kinezima o izgradnji rafinerije u Srbiji. “Jer možemo da uvozimo i drugu naftu iz drugih izvora, ali nemamo mesta u rafineriji i ne možemo da iskoristimo te pogodnosti. Rdićemo nekoliko interkonektora, prema Bugarskoj, tu možemo da se prikopčamo na tečni gas i Aleksandropolisa, a i priljučenje na Tap ili Tanap. Ono što je ušlo u evropske planove to je naša interkonekcijska veza sa Severnom Makedonijom. Važno je da gradimo interkonektor ka Rumuniji , a ako BiH bude zainteresovana onda i tamo”, rekao je on.

On je takođe rekao da postoje predlozi da Srbija postane suvlasnik nuklearnih elektrana u Mađarskoj. “To bi značilo dodatnu sigurnost u snabdevanju električnom energijom. Moraćemo da razgovaramo i sa Amerikancima, Norvežanima, Britancima… i da povečamo i obnovljive izvore energije. Za nas je to od ključnog značaja, ali moramo da obezbedimo da ta struja ostane u Srbiji, a ne da neko zarađuje, a vetar je naš”, saopštio je Vučić.

“U ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbiji, i to je ono što je najvažnije za nas. Skaldište u Banatskom Dvoru je puno do čepa i ne koristimo rezerve gasa. Imamo dovoljno gasa iz redovnih izvora”, rekao je on i dodao da 10 dana nismo uvezli ni malo struje.

Za Srbiju je veoma važno da termoelektrana u Novom Sadu radi. “Ne uvozimo električnu enegriju, štedimo i ugalj, sada imamo možda za 10 dana, kopamo svaki dan i imaćemo rezerve za nešto oko mesec dana na deponijama”, rekao je.

Srbija je i dalje zemlja sa najmanjom cenom električne energije, tako da iako bude povećanja cena, biće “u razumnim i malim okvirima”.

Izvor: euronews.rs