Početna plata 60.000 dinara, oglasi na sve strane a radnika nigde: Dragan već 5 meseci traži radnika

|

Ako je suditi po količini oglasa za posao što na banderama, što na sajtovima i malim oglasima, posla ne manjka. Ipak, s druge strane, ima i onih koji kažu da već godinama bez uspeha tragaju za dobrim poslom.

Kako kažu iz jedne od omladinskih zadruga u Beogradu, iako imaju veliku ponudu, mladi nisu preterano zainteresovani za rad.

“Imamo poslove na toplom, suvom, unutra, na primer, za radnike u butiku, 200 dinara je sat i radi se po sedam ili osam sati. Neki prihvate oberučke, dok drugi kažu da je to izrabljivanje”, otkrivaju iz omladinske zadruge.

U zadruzi kažu da je još jedan problem to što imamo previše visokoobrazovanih ljudi koji ne žele da rade „obične poslove“.

“Kod nas je najviše ponuda za te niskokvalifikovane poslove, a mnogo je visokokvalifikovanih ljudi, ali iz drugih oblasti. Svi idu na fakultete, a majstora i n.k. radnika nema, ne možemo da ih nađemo nigde jer su svi srećno zaposleni čim završe zanat”, objašnjava Ana Jovanović iz ove zadruge.

U jednoj prestoničkoj pekari na čijem izlogu već mesecima stoji oglas „Potrebna radnica, plata 45.000“ saznali smo šta njih sprečava u nalaženju pravog radnika.

“Tražim radnika pet meseci. Jednostavno je, niko neće da ostane do ponoći na poslu u drugoj smeni, niti da dođe ujutru u četiri za prvu smenu. Razumem ih, nije im nužda. Meni jeste jer je ovo moje, otvorio sam pekaru jer nisam imao posao, sada radim dve smene”, ispričao je Dragan Milenković, vlasnik pekare.

Izvor: alo.rs