Piksi se izvinio Srbiji i otkrio da ostajemo bez važnog igrača: „Obavestio nas je pre nekoliko dana da se oprostio od reprezentacije“

|

Danas se reprezentacija Srbije okuplja u Staroj Pazovi, a tom prilikom javnosti se obratio Dragan Stojković. Piksi je odgovarao na sva pitanja vezana za prethodni Mundijal, Evropsko prvenstvo, kvalifikacije, sastav državnog tima, igrače koji nisu na spisku…

Osvrt na Mundijal i emocije posle njega

– Bio sam razočaran, ali nisam video nikakvu tragediju. U sportu ne postoji tragedija. Nismo imali i te sportske sreće, koja je neohpodna, za razliku od nekih drugih reprezentacija kojima je sreća bila dobar drug. Razočaran sam bio, uradio sam duboku analizu svega -od tog odlaska u Bahrein, svakog treninga… Odgovoran sam čovek, nema razloga da se bilo ko krije. Izašao sam odmah pred vas da kažem šta imam. Snosim odgovornost i ja sam najodgovorniji zato sam i uradio detaljan izveštaj o svemu od prvog do poslednjeg dana. Odgovornost je moja.

Igrači poreklom sa ovih prostora – biraju Srbiju, pre država gde su rođeni

– Ima još naših igrača „preko“, ali ne mogu da vam kažem imena, stvarno ne mogu. Evo ovde na spisku je taj igrač o kome pričamo (pokazuje papir). Videćemo, pratimo. A, radi se o kvalitetnom igraču da znate.

Slika u javnosti da je grupa laka

– Mi smo skloni da malo idealizujemo stvari. Da budemo nekada i nerealni da gledamo previše sa emocijama. Po meni ne smatram da smo favoriti u grupi! Što su oni nešto slabiji od nas? Što ljudi pričaju da je laka grupa? Neka pričaju, to je njihovo pravo. Za mene je najteža. I to ću igračima da prenesem.

O Nemanji Maksimoviću koji nije dobio poziv

– To je igrač koji ima potpuno moje poverenje. Dokazan igrač, ne treba meni da se dokazuje. To što ga nema na ova dva meča ne znači da ga neće biti na sledećem okupljanju. I on to dobro zna.

O Lazaru Samradžiću i njegovom izboru Srbije pre Nemačke

– Mnogo dobra stvar što smo jednog takvog talenta ubedili da ispred Nemačke izabere Srbiju. Na njemu je sada da opravda očekivanja, ali polako, bez pritiska, nemojmo sada da od njega očekujemo „da nam pusti kišu“. Otišao sam na utakmicu Milan – Udineze… Neki su tada pisali „šta će selektor da gleda Milan“. A, tamo sam otišao zbog malog Lazara. Od tada datira taj kontakt, imali smo još jedan kasnije i dogovor da se čujemo i vidimo u martu. Učinio sam sa svoje strane sve što sam mogao razgovarajući sa njim i ocem. Mislim da je to jedna velika i lepa stvar za srpski fudbal. Na kraju, to je njihova odluka bila.

Dobili smo najtežu grupu

– Po meni vrlo teška grupa! I neću da dozvolim nikome da priča da je laka grupa! Za mene je ovo najteža grupa! Bude li iko pomislio da je laka utakmica protiv Litvanije taj je u velikom problemu. Treba da se plašimo svakog tima u grupi, ali ne strah da nam oduzme noge, nego respekt! Nije bitno kako se rival zove.

Kvalifikacije za EP i očekivanja

– Svaka utakmica je bukvalno finale za Srbiju! Ne želimo da razočaramo. Puno toga zavisi od nas, ući ćemo maksimalno koncentrisani i motivisani. Prvi korak je pobediti Litvaniju i samo tome smo posvećeni. Idemo korak po korak. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na Evropskom prvenstvu, želimo tu tradiciju da srušimo. Imaćemo šansu, od nas sve zavisi. Zdravstveni bilten igrača je sasvim okej i to me raduje. Ceo tim mora da se brani i ceo tim mora da napada. Imali smo analizu, videli gde su greške, znamo šta treba da uradimo da ispravimo stvari koje smo loše radili.

O izborima u FSS i odnosu sa Džajićem:

– Nisam se bavio izborima niti je to moj posao! Ko god želeo da me uvuče u tu priču… Odlično znam šta je moj posao i fokusiran sam da ga odradim najbolje što mogu. Bio sam na Skupšitini FSS, iako nisam morao, ali lepo je biti deo svega toga. Na taj način pokazujem poštovanje i respekt kakav zaslužuje FSS. Lično mislim da je dobro što smo dobili rukovodstvo da se zna ko je predsednik, generalni sekretar, direktor… Što se odnosa sa predsednikom tiče – tu nema nikakvih problema. Mi nikada nismo bili u svađi, neko vreme nismo bili u komunikaciji, ali nema apsolutno nikakvih problema, ne moraš da se čuješ sa nekim da bi imali dobar odnos, zar ne? Smatram da ćemo imati dobri saradnju i podršku kako bi na kraju došli do uspeha. Očekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao.

O Stefanu Mitroviću i Vladimiru Lučiću:

– Oni su posle mog razgovora sa Goranom Stevanović prekomandovani u mladu reprezentaciju jer imaju dve bitne utakmice. Oni su deo „A“ reprezentacije, samo je pitanje procene gde će biti u datom momentu.

O pozivu Stojiću iz TSC:

– Taj igrač igra već dosta dugo dobro u Super ligi Srbije. A, odnos koji je pokazao prema dresu na meču protiv Amerike… Sve to govori da on zaslužuje da bude ovde. Ne samo on, svi momci koji su igrali protiv Amerike pokazali su zavidan nivo.

Marko Dmitrović se oprostio od Srbije

– Obavestio nas je pre nekoliko dana da se oprostio od reprezentacije. Želi da se posveti klupskim obavezama. Želim da mu se zahvalim na svemu što je uradio za reprezentaciju. To je njegova odluka. Prepostavljam da se bori da bude broj jedan na golu Sevilje. Po njegovim rečima ima dovoljno mladih golmana kojima treba da pružimo šansu i to je to. Nema tu nikakvih drugih stvari. Ovo je prava istina što vam ja kažem.

O golmanu Kovačeviću:

– On će biti pozvan čim bude gotova papirlogija. Najvažnije je da smo dobili od njega potvrdu da će da brani za Srbiju.

Piksi o spisku i igračima koji nisu na njemu (Maksimović, Lazović, Babić):

– Ispada da vas više interesuju onih kojih nema, nego onih koji su tu. U Španiji nije pozvao 10 igrača sa Mundijala, pa nikom ništa! Ovo je grupa igrača koja nam je najpotrebnija za ove naredne utakmice. Ovo je moja odluka iza koje stojim. Ima tu razloga, znate i sami, a i igrači dobro znaju. Nema tu nikakve ljutnje, otvoren sam i korektan prema svima njima – reči su Dragana Stojkovića Piksija.

Izvor: kurir.rs