Ovako izgleda Skupština posle protesta: Lom i srča na sve strane – Studenti danas blokiraju dve saobraćajnice

|

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda, izjavio je da napad na Skupštinu grada nije samo divljaština već nešto što mogu da urade samo ljudi bez ikakve svesti i odgovornosti.

Šapić je sinoć obišao zdanje Starog dvora, gde se nalazi gradska skupština, i tom prilikom pokazao kolika je šteta naneta.

“Imali ste priliku da vidite na šta liči Stari dvor, zdanje pod zaštitom, građeno 1881. godine, a salon je iz 19. veka sa originalnim nameštajem i na njemu je šteta nenadoknadiva. Upasti na ovaj način u instituciju države i pokušati da se dođe do bilo kakvog cilja dokazuje da ono što sam govorio pre pet dana nije bio nikakav moj hir niti pokušaj političkog marketinga. Rekao sam da budemo li dozvolili da se nasiljem i rušenjem države borimo za političke ciljeve vrlo brzo nećemo imati državu. Sada vidite koliko je termin „majdanizacija” bio istinit. Ovo normalan čovek ne može tek tako ni da „sažvaće” a kamoli komentariše, ali ponovo ću da apelujem na sve one koji ne misle isto da ukoliko putem anarhije pokušavate da dođete na vlast, to znači da ste uništili državu, koja sutra neće moći da zaštiti ni onaj narod za koji smatrate da treba da se borite”, poručio je Šapić.

On je izrazio veliku zahvalnost policiji koja je, kako je naveo, odreagovala na najtolerantniji mogući način, nekoliko puta upozoravala, a kao epilog toga jeste i da su dva policajca teško povređena.

“Želim još jednom da apelujem da ako se ne dozovemo u pamet posle će nam biti kasno, da oni koji napadaju će naići na one koji se brane i to će biti početak građanskog rata. To je poslednje što nam treba. Nadam se da je ovo poslednja epizoda ove vrste jer ako tako ne bude svima nam se crno piše i biće nevažno ko je na vlasti. Izborna volja se pokazuje na izborima, a u institucije se ulazi zakonskim putem a ne na ovaj način”, ističe Šapić.

Grupa studenata i mladih koji učestvuju u protestima zbog, kako tvrde, krađe na izborima 17. decembra, najavila je za danas šestočasovnu blokadu saobraćaja na dve lokacije u Beogradu.

Oni su pozvali građane da se u 11 sati okupe u Birčaninovoj ulici ispred ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od koga traže da omogući proveru biračkog spiska. Taj protest će trajati sat vremena, koliko daju ministarstvu da odgovori na njihove zahteve, nakon čega će blokirati dve saobraćajnice, čije lokacije nisu želeli da otkriju „zbog bezbednosti“.

Blokada saobraćajnica, kako su najavili, počeće u 12 i trajati do 18 sati, a svaka naredna bi mogla da bude i duža, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Izvor: espreso.co.rs