Od sutra nove cene goriva u Srbiji: Da li će pojeftinjenje nafte na berzama uticati na naše cenovnike

|

Cena barela nafte tipa “brent” koja se koristi u Srbiji je na svetskim berzama pala sa 120 dolara od prošlog petka na jutrošnjih oko 109 dolara, što je pojeftinjenje od oko 10 odsto, i u trendu je daljeg pada.

Kako bi maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama trebalo da prate kretanja nafte na globalnom trštu, postavlja se pitanje da li će od sutra evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 u Srbiji da pojeftine.

Domaći naftaši oklevaju da daju preciznije prognoze, ali procenjuju da i ako do promena cena u Srbiji sutra dođe, one će biti minimalne. Prognoziranje novih cena, naročito evrodizela, otežava i to što cena ovog energenta više ne prati kretanje globalne cene nafte, kako je ranije saopštilo Ministarstvo energetike.

Još jedna vest koja može zabrinuti vozače jeste da je jadranski naftovod JANAF najavio obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS), a ukoliko dođe do ovoga rafinerija nafte u Pančevu neće imati mogućnost da nastavi rad, a sa radom će stati i Petrohemija, kako je danas prenela Politika.

Vozači u Srbiji trenutno plaćaju za Evro dizel 198,00 dinara po litru, a Evro Premium BMB 95 košta 176,05 dinara. Cene ova dva naftna derivata se, na osnovu Uredbe Vlade određuju svakog petka, najkasnije do 15 časova, pa će tako vozači sutra saznati koliko će plaćati gorivo naredne nedelje.

Izvor: nova.rs