Od PIO fonda stižu tri nove novčane naknade: Više od 56.000 dinara za jednu grupu građana

|

Prema Zakonu o PIO nekoliko grupa građana ima pravo na novčanu naknadu. One se isplaćuju po 3 osnova: za pomoć i negu drugog lica, za telesno oštećenje i za pogrebne troškove. Iznos ove pomoći se kreće od 10.000 dinara, pa preko 56.000 dinara.

Naknada za pomoć i negu drugog lica iznosi 24.696,74 dinara, a koristi je oko 76.000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja.

Novčana naknada za pomoć i negu drugog lica određuje se u visini iznosa usklađene novčane naknade za pomoć i negu drugog lica zatečenih korisnika u Fondu zaposlenih na dan 10. april 2003. godine. Usklađuje se na isti način kao i penzije i nije uslovljena visinom drugih primanja.

Naknadu možete primati na tekući račun, na račun ustanove u kojoj ste smešteni, na devizni račun u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju (ukoliko imate prebivalište van teritorije Republike Srbije) i preko ovlašćenog lica.

Pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje imaju osiguranici kod kojih je, zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, došlo do gubitka ili bitnijeg oštećenja pojedinih organa ili delova tela.

Visina novčane naknade za telesno oštećenje iznosi 10.290,03 dinara i određuje se, u zavisnosti od utvrđenog procenta telesnog oštećenja od 30 do 100 odsto, od osnova utvrđenog propisima koji su se primenjivali do 9. aprila 2003. godine i usklađuje se na isti način kao i penzije.

Naknada za pogrebne troškove koja se isplaćuje licima koja su snosila troškove sahrane umrlih korisnika penzije od 1. januara 2023. godine iznosi 56.858 dinar za sve kategorije korisnika penzija.

Izvor: alo.rs