Obratite pažnju na ovaj saobraćajni znak u Grčkoj jer uopšte ne znači isto što i kod nas (FOTO)

|

Potrebno je poznavati bar osnovne informacije o saobraćaju u zemlji u koju putujemo, kako ne bismo došli u situaciju da platimo kaznu i tako sebi uskratimo deo budžeta za odmor.

Administratori Fejsbuk grupe “Grčka uživo” su odlučili da reše nedoumice koje muče srpske turiste koji su automobilima krenuli put grčkih letovališta.

– Precrtana debela crta (jedna ili dve) u znaku zabrane parkiranja znači da ne smete parkirati na toj strani ulice parnog ili neparnog meseca, a ne dana. Ako je jedan pravougaonik precrtan, na toj strani ne parkirate tokom januara, marta, maja, jula, septembra i novembra, a su precrtana dva onda ostalim mesecima – navodi se u ovoj objavi.

Jedan od članova ove poznate grupe na Fejsbuku objasnio je zašto se u gradovima u Grčkoj često u jednoj ulici mogu videti oba znaka.

– Duž ulice su radnje ili čak stambeni objekti, a automobili im blokiraju ili maskiraju i ometaju vidljivost i pristupačnost, pa se menjanjem uspostavlja fer ravnoteža za vlasnike radnji sa obe strane – navodi korisnik.

Jedna korisnica se nadovezala na ovu objavu podsetivši vozače iz Srbije na pravilo za kružni tok u omiljenom srpskom letovalištu.

– Prednost ima onaj koji u isti ulazi po principu prednosti sa desna. Razlikuje se samo ako signalizacija pokazuje drugačije – navodi korisnica.

Izvor: kurir.rs