Odlične vesti za srpske turiste: Obustavljena gradnja Flajovera kod Soluna – Do mora i ovog leta bez gužve?

|

Gradnja Flajovera u Solunu, obustavljena je do daljnjeg nakon što se nekoliko udruženja žalilo Vrhovnom sudu Grčke, navodeći kako će ovaj projekat uticati na biljni ekosistem.

„Zamrzavanje“ radova na izgradnji “Flajovera” na obilaznici oko Soluna donelo je Državno veće. Moratorijum će biti na snazi sve dok se ne donese odluka o zahtevima za moratorijum koje su podnela lokalna udruženja, tvrdeći da će projekat imati ozbiljne uticaje na susednu šumu Šeik Su.

Ministarstvo za infrastrukturu Grčke smatra da žalbe na projekat ometaju njegov napredak. Privremenu naredbu je pre tri dana izdalo 5. odeljenje Saveta ministara, nakon žalbe koje su podnela tri udruženja regiona.

Kako kažu iz udruženja koja su podnela dve žalbe Vrhovnom sudu, bušenje sprovedeno u okviru projekta na obalama potoka Malakopi rezultiraće opterećenjem ekosistema i izlaganjem šireg područja poplavama. Oni dalje procenjuju da će gradilišta povećati rizik od požara u susednoj šumi Šeik Su.

Zamenik ministra za infrastrukturu Nikos Tachiaos optužio je podnosioce da su odugovlačenjem projekta produžili muke grada.

“Mi ćemo poštovati odluku Suda. U konsultaciji smo sa Ministarstvom životne sredine, kako bi kompletan dosije projekta bio dostavljen pravosudnim organima u što kraćem roku kako bi se nastavilo sa saslušanjem prijave za suspenziju“, rekao je on.

“Ovaj razvoj događaja potvrđuje ono što sam ranije ukazivao, da iznenađenja koja mogu da zaustave tok ovog projekta mogu proizaći samo iz sudskog angažovanja. Želim da istaknem da je u ovoj fazi preliminarni rad veoma blizu završetka i Gradilište je poprimilo nepovratan oblik. Zaostale obaveze koje ometaju napredak i završetak projekta pogoršavaju patnje koje je doživeo grad Solun”, zaključio je na kraju razgovora.

Izvor: blic.rs