Objavljeni podaci za Srbiju: Inflacija dostigla 8,8 odsto – Hrana prednjači sa poskupljenjem

|

Najnoviji podaci Zavoda za statistiku ukazuju na drastičan rast potrošačkih cena u gotovo svim oblastima. Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u februaru 2022. godine, u poređenju sa januarom 2022. godine, u proseku su povećane za 1,1 odsto, stoji u današnjem saopštenju Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Kako se dalje navodi u saopšenju, potrošačke cene u februaru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 8,8 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 1,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru 2022. godine, u odnosu na januar, najveći rast cena zabeležen je kod alk0holnih pića i duvana, od 2,6 odsto, dok su cene hrane i bezalkoholnih pića na drugom mestu, s rastom od dva odsto.

Najveće procente poskupljenja i dalje beleži hrana. Na prvom mestu su hrana i bezalkoholna pića – poskupeli su za 15,2 odsto. Ulja i masti poskupele su za 21,5 odsto, potom kafa, čaj i kakao za 20,5 odsto, pa meso za 16,2 odsto. Najmanje je poskupela riba, i to za 7,5 odsto.

Kako se ističe u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku Srbije, cene transporta veće su za 1,6 odsto, u sektoru zdravlja 1,2 odsto, a u restoranima i hotelima za 0,6 odsto. Oprema za stan i tekuće održavanje povukla je rast od 0,4 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva 0,2 odsto.

Pad cena je jedino zabeležen u grupi Odeća i obuća, i to od 1,2 odsto. Ostale cene se nisu bitnije menjale.

Izvor: blic.rs