NBS ima novo pravilo: Kad vam bankomat proguta karticu, banka mora da vam je vrati u propisanom roku

|

Povodom čestih slučajeva da građanima bankomati “progutaju“ platne kartice, i da zatim čekaju čak i po nekoliko nedelja da im banka vrati karticu, oglasila se Narodna banka Srbije (NBS) sa novim pravilom. Ovakvi slučajevi su se najčešće dešavali kada su građani podizali novac s bankomata koji ne pripada banci čiju su karticu koristili.

Narodnoj banci Srbije se u ranijem periodu obratilo više korisnika platnih kartica izdatih od pružalaca platnih usluga u Srbiji koji su pokušali da podignu gotovinu na bankomatu druge banke u zemlji i čija je platna kartica iz nekog razloga privremeno zadržana u bankomatu, a postupak vraćanja zadržane kartice traje veoma dugo.

Povodom toga, centralna banka je uputila dopis svim bankama prihvatiocima platnih kartica da implementiraju procedure na osnovu kojih će:

“Nakon prijave i zahteva korisnika za vraćanje kartice koja je privremeno zadržana u bankomatu, a koja nije predmet sumnje pokušaja zloupotrebe – moći sigurno i efikasno da omoguće predaju platne kartice korisniku u ekspozituri u kojoj se nalazi bankomat u kojem je kartica privremeno zadržana ili u najbližoj ekspozituri u slučaju da je kartica zadržana u bankomatu koji se ne nalazi u ekspozituri banke prihvatioca, i to u roku ne dužem od dva radna dana od trenutka prijave korisnika”; stoji u dopisu centralne banke.

Takođe, bankama prihvatiocima je naloženo da čim dobiju informaciju da je kartica zadržana u bankomatu, najkasnije sledećeg radnog dana, obaveste banku izdavaoca u slučaju zadržavanja kartice, bez obzira na to da li je korisnik prijavio zadržavanje kartice ili to nije učinio.

Izvor: blic.rs