Najpoželjniji grad na svetu za penzionere se nalazi na 428 km od Beograda

|

Nemački magazin „Fokus“ proglasio je Trebinje za najbolje mesto na svetu za život nakon odlaska u penziju.

Među 10 mesta za “zlatno doba”, nakon Trebinja, svrstani su Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Ćingdao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Koimbra u Portugalu, Veliki Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj.

Fokus je rang-listu napravio poređenjem 575 gradova na svetu, a kao kriterijume uzeo bezbednosnu situaciju i kvalitet zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive. U izboru su uzeti prosečna kirija i troškovi života u poređenju sa Berlinom, dobra klima, kvalitet vazduha, te koliko brzo i bez stresa se može proći kroz grad automobilom ili javnim prevozom.

Nemački magazin piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem delu BiH i blizu mora, te da je najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi. Fokus ističe da je grad istorijski zanimljiv sa katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koje ilustruju različitosti.

Trebinje je dobilo lošu ocenu samo u jednoj kategoriji: zdravstveni sistem malog grada je ispod proseka u poređenju sa ostalim gradovima u svetu.

Izvor: novosti.rs