Na računu za struju plaćamo 4 stavke koje nemaju veze sa potrošnjom: Samo jedna od njih košta 153 dinara

|

U Srbiji je snabdevanje strujom za sada stabilno, a vlada je donela odluku i da se ne povećava naknada za povlašćene proizvođače električne energije.
To je stavka koja na računima košta 153 dinara i nema nikakve veze sa potrošnjom.

Taj trošak, kao i još nekoliko, nisu direktno povezani sa utroškom električne energije. Radi se o stavkama poput: trošak garantovanog snabdevača, trošak za obračunsku snagu, naknadu za javne medijske servise, unapređenje energetske efikasnosti.

Naknada za OIE iznosiće 0,437 dinara po kilovat času (kWh). Ta naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije.

Naknada koja predstavlja jedan od administrativnih troškova koji plaća svaki potrošač električne energije u Srbiji, poslednji put menjana je prošle godine.

Za 2020. godinu ona je bila tri puta manja i iznosila je 0,093 dinara za kilovat čas. Obračunava tako što se iznos naknade pomnoži sa potrošenom količinom aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu.

Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa. Uvedena je 2013. da se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama (MHE), biogasnim elektranama, solarnim elektranama. Podsticaji se isplaćuju u vidu fid-in tarifa vlasnicima ovih postrojenja koji su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije, što znači da im je država odobrila isplatu subvencija.

Izvor: telegraf.rs