Ministar Siniša Mali saopštio: Povećanje minimalca od 1. januara

|

Ministar finansija Siniša Mali najavio je povećanje minimalca od 1. januara 2023. godine.

– Veoma nam je važno da povećamo plate i penzije iznad nivoa inflacije i ići ćemo na najmanje 14 odsto povećanje minimalne zarade od 1. januara sledeće godine – rekao je Mali, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Rekao je i da su poslodavci upozorili na povećanje troškova za radnike.

– Da dođemo na nivo od otprilike 40.000 dinara, što je ogroman skok gledajući prilike. Poslodavci su upozorili na povećanje troškova za radnike, i zato smo rekli da će država preuzeti na sebe deo troškova povećanja minimalne zarade, smanjićemo neke doprinose kako bi rasteretili poslodavce – kaže on.

Mali ističe da, ako uzmemo da je prosek cene struje bio 50 do 100 evra, a sada je 700, to znači da je struja čak sedam puta skuplja za preduzeća i fabrike.

– Dakle cena inputa je porasla šest ili sedam puta. Troškovi rastu, pošto ne možemo sve da prebacimo na potrošača. Evo nedavno smo videli situaciju u Austriji, gde je žena imala neku malu radnju, i plaćala je struju 2000 evra. Sada joj je račun 10.000 evra. Ona kaže ja mogu mesec ili dva dana, ali više ne. I to je najveća opasnost za evropsku ekonomiju. Mala i srednja preduzeća su u najvećoj opasnosti – rekao je ministar.

Siniša Mali kaže da je kod nas država preuzela na sebe najveći teret ove krize, i da u ovim uslovima, kada uvozimo struju po 700 evra, prodajemo građanima po 40 evra.

– Isto je i za preduzeća. Opet je država stala iza privrede i ekonomije, i pokušava da pomogne preduzećima da ne osete udar cene energenata. Mi i dalje obezbeđujemo gas, pune nam se skladišta u Mađarskoj, dakle gledamo da što više energenata obezbedimo. Cena gasa je 4.200 dolara na hiljadu kubnih metara, opet je kod nas mnogo niža za preduzeća – dodao je on.

Izvor: novosti.rs