Majstor hteo da naplati 4.000 dinara “konstataciju kvara”, a na teren nije ni poneo alat za popravku

|

Iako postoji uredba Vlade da majstori moraju da izdaju fiskalne račune, oni nađu način da nekome uzmu novac. Ipak, zakon je na strani potrošača, jer je majstor pre izvođenja radova dužan da potrošača obavesti o ceni rada

Neki samo konstataciju kvara naplaćuju 4.000 dinara, a da pre toga mušteriju o tome i ne obaveste, što se upravo desilo i čitateljki M. T. iz Beograda.

Sve je počelo kada su pronašli broj telefona majstora preko interneta kada im je crkla veš-mašina.

– Mašina nije radila, što smo i sami znali. Inače, deo koji se pokvario koštao je 150 dinara. Majstor nas je pitao da li imamo deo, rekli smo da nemamo, a nije ga imao ni on. Inače, da napomenem, kada smo ih zvali, nisu nam rekli cenu dolaska. Mom suprugu je majstor tražio broj lične karte, sve popunio na priznanici, tražio mu potpis i tek onda upisao cenu od 4.000 dinara i vrstu pružene usluge, za koju je naveo da je konstatacija kvara – ispričala je ona.

– Suprug mu je rekao da mu neće platiti ništa dok mašina ne bude popravljena. Majstor je otišao i, kako se više nije pojavio, uspeli smo sami da zamenimo deo koji se pokvario. U razgovoru nam je majstor inače rekao da unapred popunjava priznanicu jer mu se dešavalo da uradi posao, a onda kada kaže cenu, ljudi ga izbace iz kuće – ispričala je M. T.

Redakcija portala Kurir je stupila u kontakt sa pomenutom firmom koja se bavi postavljanjem vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema i elektroinstalacija. Poslovođa te radnje je, kada smo mu ispričali za ovaj slučaj, rekao da nema komentar.

Svakako je ovakav slučaj, koji nije usamljen, otvorio pitanje da li je posredi obmana potrošača.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, mišljenja je da je u ovom slučaju reč o obmani.

– Potrošač pre rada mora da bude upoznat sa cenom. Mora da obavesti mušteriju o ceni i da se ona sa njom saglasi. Ne može da se naplati nešto što nije urađeno. Zakon o zaštiti potrošača postoji da bi njega štitio, a ako se ovakva situacija prijavi tržišnoj inspekciji, odgovorno lice bi moralo da plati 500.000 do 2.000.000 dinara i možda bi dobilo zabranu rada – zaključio je Papović.

Izvor: kurir.rs