Obilni pljuskovi i grmljavinske oluje i danas u Srbiji: Samo jedan deo zemlje ostaje suv

|

I danas se nastavlja uticaj visinskog ciklona iznad našeg područja sa centrom iznad Jonskog mora. Sa severoistoka dolazi i do priliva svežije vazdušne mase, pa će maksimalna temperatura biti danas od 17 stepeni na jugu do 23 na severu Srbije, u Beogradu do 20 stepeni.

Suvo vreme će danas biti uglavnom u Vojvodini. Južno od Save i Dunava povremeno se očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom.

Obilnije padavine očekuju se u drugom delu dana i prema kraju dana i večeri, uglavnom u južnim i centralnim predelima Srbije. U ovim predelima očekuje se i opasnost od pojave grmljavinskih nepogoda. Na pojedinim lokacijama može da padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog obilnih padavina, na tokovima južne i istočne Srbije (sliv Južne Morave i sliv Belog Timoka) danas i sutra očekuje se porast vodostaja, naročito na manjim tokovima, a u gornjim slivovima ovih tokova i na manjim potocima i rečicama bujičnog karaktera moguća su i lokalna izlivanja.

Inače, današnji oblačni i padavinski sistemi nad Srbijom će se kretati u severoistočnoj visinskoj struji. U petak se očekuje postepena stabilizacija vremena, ali biće i dalje nešto svežije. U subotu pretežno sunčano, a maksimalna temperatura biće od 20 do 25 stepeni. U nedelju se ponegde očekuje slaba kiša.

Početkom naredne nedelje sunčanije i toplije, tek ponegde na jugozapadu uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Izvor: telegraf.rs