Danas je Svetli ili Zeleni četvrtak: Praznuje se da bi godina bila rodna – Jedno nije poželjno raditi

|

Svetli četvrtak praznuje se u toku Svetle ili Vaskršnje nedelje, prve po Vaskrsu, koja se smatra kao jedan dan – cela nedelja se tretira kao jedan neprekidni dan.

Upravo zbog toga je i bogosluženje svakog dana isto kao i na Vaskrs. Današnji četvrtak je odavnina smatran za veoma srećan dan u godini. Verovalo se da su na današnji dan sva mesta gde žive ale, karakondžule i druge nečastive sile zatvorena, i da zemljom hodaju samo dobra nebeska bića, te i da zbog toga ljudima sve ide od ruke.

Danas bi bilo dobro započeti neki posao, naročito onaj koji vam nije išao, a bilo bi dobro i da se pomolite za ostavrenje neke želje o kojoj dugo maštate. Ovo je momenat kada bi njeno ostvarenje moglo da usledi.

U narodu je ovaj dan poznat i kao Beli ili Zeleni četvrtak, a u istočnoj Srbiji se cela ova sedmica, a posebno četvrtak praznuje kako bi bila rodna godina. U ovim predelima se od današnjeg dana do Spasovdana, dakle narednih pet četvrtaka, praznuju tako što se ništa ne radi u poljima ni sa stokom. Ostali poslovi su dozvoljeni.

Jedino što se danas nikako ne preporučuje jeste da ne pravite svadbeno veselje, jer bi muzika i galama, kako se veruje, mogli uplašiti i oterati “dobra božanstva”.

Izvor: zena.blic.rs